Opt tineri basarabeni au fost împiedicaţi de personalul Ambasadei României la Chişinău să participe la Marşul Unirii de la Bucureşti, marş la care au participat peste 10.000 de persoane. Una dintre tinere a povestit pentru www.curajtv.md că a fost respinsă pe motiv că profesia ei nu are nicio legătură cu istoria. Tânăra este croitoreasă şi îşi dorea să mearga la Bucureşti pentru a participa la acţiunea organizată în capitala României. Un alt basarabean a povestit că a fost întrebat ce înseamnă „identitate naţională”, iar pentru că răspunsul nu l-a satisfăcut pe funcţionarul care îl intervieva i-a fost refuzată viza de intrare în România. Conform portalului www.infoprut.ro , oficialii români nu au niciun fel de explicaţie plauzibilă pentru refuzul vizei.

Mai mult, se pare că alţi tineri au fost ţinuţi ore-n şir în vama românească, pe motiv că nu au “invitaţia la marş”, în original.

În luna august, scriam un material (AICI) despre cum văd românii din Moldova conceptul de unire cu România. Scriam atunci că doar 10% dintre basarabeni doresc această unire, restul acuzând România că i-a abandonat de mai multe ori de-a lungul istorie.

Acum, auzind comportamentul românilor de la Ambasada de la Chişinău încep să îi înţeleg. Dar probabil că personalul Ambasadei face parte dintre cei care sunt convinşi că unirea dintre Moldova şi România nu se va întâmpla niciodată. Altfel, decizia de a refuza viza de intrare pentru aceşti tineri nu poate fi explicată în niciun fel!