Primăriile care au nevoie de ajutor de încălzire pentru sezonul rece se pot împrumuta, în condiţii avantajoase, din Trezorerie în limita a 700 de milioane de lei, a anunţat vineri premierul Victor Ponta, care a precizat că măsura a fost aprobată prin rectificarea bugetară.

El a subliniat însă că administraţiile locale trebuie să-şi modernizeze sistemele de încălzire.

„În ceea ce priveşte încălzirea marilor oraşe: am aprobat prin ordonanţa de rectificare un plafon de 700 de milioane de lei, în care acele primării, consilii locale care au nevoie de ajutor pentru a trece perioada de iarnă pot să se împrumute din Trezorerie, în condiţii avantajoase. Însă mesajul este unul destul de clar — nu mai vreau să mai dăm pur şi simplu bani din buget pentru un oraş, pentru altul, ci, practic, să obligăm fiecare administraţie să facă ceea ce multe oraşe deja au reuşit şi anume să-şi modernizeze sistemul de încălzire, în aşa fel încât acesta să devină sustenabil”, a declarat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ponta a vorbit despre „veşnica problemă a RADET”, adăugând că aceasta ar putea fi rezolvată cu „voinţă politică de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti”.

„Sunt şi alte cazuri. Galaţiul ştiu că este în situaţia asta, Aradul, dacă nu mă înşel, Constanţa care are un program în derulare. Şi, bineînţeles, situaţii speciale cum este cea de la Drobeta Turnu Severin unde există planul de restructurare şi de modernizare, dar durează sau veşnica problemă de la Brad, acolo unde tot sperăm să se ajungă la o soluţie pentru ca să nu mai fie nevoie de bani din buget”, a punctat premierul.