Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit, sâmbătă, cu reprezentanţii firmei unde lucrau cei 5 români, victime ale exploziei de la uzina chimică din Cehia, solicitând urgentarea procedurilor pentru repatrierea trupurilor celor cinci români morţi în Cehia.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, alături de subsecretarul de stat Victor Ionescu din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi de membrii Ambasadei României la Praga au avut, sâmbătă, întrevederi cu reprezentanţii firmei unde lucrau cei 5 români, victime ale exploziei de la uzina chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou.

„Am avut discuţii cu directorul uzinei şi cu reprezentanţii firmei şi am solicitat urgentarea procedurilor, astfel încât repatrierea trupurilor românilor să fie rapidă. În aceste momente, familiile au nevoie să fie acasă”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero, potrivit unui comunicat de presă.

În documentul citat se precizează că Natalia Intotero s-a întâlnit cu membrii a patru dintre familiile care au rude implicate în accident şi a discutat în detaliu despre modalităţile prin care Guvernul României îi poate sprijini. Totodată, Intotero a discutat prin telefon şi cu membrii celei de a cincea familii, care nu s-a putut deplasa la Praga, şi i-a asigurat de susţinerea statului român.

„Alături de colegi de la Ministerul Afacerilor Externe vom depune toate diligenţele pentru a fi alături de familiile românilor. Acest tragic eveniment arată încă odată că trebuie să intensificăm eforturile de prevenţie în ceea ce priveşte protecţia în muncă, dar mai ales să augmentăm campaniile de informare. Românii trebuie să fie echipaţi cu toate informaţiile în momentul în care decid să plece în străinătate, vorbim aici de legislaţia în domeniul muncii în statul de rezidenţă, de asigurările de viaţă care reprezintă un subiect delicat dar sunt esenţiale, de unde pot apela pentru ajutor şi de sprijinul pe care statul român îl poate oferi. Vom aborda toate aceste subiecte şi multe altele în Campania Naţională <<Informare acasă, siguranţă în lume!>>, proiect al ministerului care va avea loc în vară”, a explicat ministrul.

De asemenea, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni menţine dialogul cu familiile celor dispăruţi şi le asigură de întreaga compasiune şi solidaritate.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că numărul românilor morţi în explozia din Cehia se ridică la cinci.

Cel puţin şase oameni au murit în urma unei explozii ce a avut loc, joi, la uzina chimică Unipetrol din oraşul Kralupi nad Vltavou, situat în nordul capitalei Cehiei, a relatat presa locală, citată de site-ul postului BBC News. Mai multe persoane au fost grav rănite, prezentând arsuri pe suprafaţa corpului. Reprezentanţii uzinei Unipetrol au precizat că explozia s-a produs în urma unui incendiu izbucnit la un rezervor.