Personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în acest an de tichete de masă va primi indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată anul viitor la stabilirea limitei de sporuri de 30%, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă adoptat miercuri de Guvern, care stabileşte şi prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar, precum şi salarizarea gărzilor. De asemenea, acelaşi proiect de act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru cadrele didactice, dar şi majorări salariale pentru unele categorii, de exemplu pentru personalul care gestionează fonduri comunitare.
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar parte din modificările aduse vizează personalul din sistemul santiar, precum şi cadrele didactice. Potrivit proiectului de Ordonanţă, personalul din sistemul sanitar care a primit tichete de masă în acest an va beneficia de indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată anul viitor la stabilirea limitei de sporuri de 30%.
În ceea ce priveşte acordarea sporurilor, documentul aprobat de Guvern stabileşte prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar. Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%.
Tot din luna martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar, determinarea drepturilor salariale aferente activităţii prestate în linia de gardă, a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale şi a sporului pentru munca prestată în timpul nopţii se va face conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern vizează şi clarificarea salarizării gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână.
În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, noul act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
Guvernul spune, într-un comunicat de presă, că pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, a aprobat acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Celelalte categorii de personal vor beneficia de o majorare salarială de 25% începând cu 1 ianuarie 2018 faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.
"Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat şi pentru personalul promovat s-a creat posibilitatea identificării unei funcţii similare în plată la nivelul instituţiilor subordonate, în situaţia în care aceasta nu există în cadrul aceleiaşi instituţii/autorităţi publice, în vederea eliminării dificultăţilor existente în prezent la stabilirea modalităţii de salarizare.Completările Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost făcute şi pentru sprijinirea implementării proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile", arată Guvernul.
Astfel, s-a stabilit:
- eliminarea condiţiei de eligibilitate a cheltuielilor de personal de a fi rambursate din fonduri europene, astfel încât vor primi majorarea salarială toate persoanele nominalizate în echipe de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
-personalul angajat în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile va fi plătit conform condiţiilor din ghidul solicitantului;
- condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei responsabile cu implementarea proiectelor, cât şi procedura de recrutare şi selecţie a persoanelor, precum şi criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială se realizează pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) care se aprobă prin hotărâre a Guvernului;
- clarificarea acordării majorării de 25% atât pentru preşedinţii, cât şi pentru vicepreşedinţii consiliilor judeţene, respectiv pentru primarii şi viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.
De asemenea, prin acest proiect de Ordonanţă pentru personalul care gestionează fonduri comunitare este stabilită o majorare salarială de până la 35%, faţă de maxim 25% cât prevede legea în prezent. Această majorare se va acorda în baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru elaborat de MDRAPFE şi aprobat prin hotărâre a Guvernului. În ce priveşte indemnizaţia de hrană, aceasta se va acorda lunar, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.
Prin Ordonanţa de urgenţăau fost corectate şi unele salarii de bază în vederea respectării corelaţiilor între funcţii, mai spune Guvernul.
Legea salarizării, completată prin OUG: Indemnizaţie de hrană pentru personalul sanitar
7 decembrie 2017



Din aceeaşi categorie:
Consiliul Tineretului cere ca Educaţie pentru Sănătate să fie materie obligatorie în şcoală
(1 august 2015)
187 vizualizări
Alexandru Rafila: Nu ne mai aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România
(7 iunie 2021)
32 vizualizări
Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită: Trimişi în judecată pentru că au reparat drumul!
(4 martie 2016)
225 vizualizări
Antrenor de tenis, reţinut după ce a violat o elevă
(27 aprilie 2017)
363 vizualizări
Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi
(20 august 2015)
154 vizualizări
Profesor de la Evaluarea Naţională, infectat cu COVID-19. Cu cine a intrat în contact
(23 iunie 2020)
93 vizualizări
Marea Britanie. Român, condamnat (alături de trei irlandezi) la 27 de ani de închisoare!
(23 ianuarie 2021)
296 vizualizări
Sorina Pintea: România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem în acest moment 32 funcţionale
(20 septembrie 2019)
64 vizualizări
Ce riscă operatoarea de la 112 care a umilit o femeie bătută de un şofer de autobuz
(4 septembrie 2019)
158 vizualizări
Belgia, Olanda, Germania, Israel, dispuse să preia pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv
(6 noiembrie 2015)
232 vizualizări
Un medic din Capitală a fost luat pe sus cu jandarmii din Buzău, unde fugise după ce a fost diagnosticat cu coronavirus !
(12 aprilie 2020)
1046 vizualizări
Când va renunţa România la schimbarea orei de 2 ori pe an. Anunţul Parlamentului European
(27 octombrie 2019)
55 vizualizări
Maia Morgenstern, amendată în trafic! Actriţa s-a arătat indignată că poliţistul nu purta mască: "Domnul agent, fără să respecte niciun fel de distanţare, se apropia din ce în mai mult"
(12 august 2020)
92 vizualizări
Guvernul a decis introducerea taxei pe ambalaje, în magazine. Garanţie de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză şi PET, dar cu excepţii. Cum pot fi recuperaţi banii
(5 octombrie 2021)
34 vizualizări
CNADNR: Şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile de iarnă şi adapteze viteza la condiţiile meteo
(26 octombrie 2014)
53 vizualizări
Finanţarea pentru restaurarea mănăstirii Maria Radna a fost blocată după un articol apărut în The Telegraph
(18 noiembrie 2015)
246 vizualizări
Tulcea: Paisprezece persoane au fost rănite, şase dintre ele fiind duse la spital, după ciocnirea a două ambarcaţiuni
(4 noiembrie 2016)
40 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Ce semnificaţie are Învierea Domnului
Publicat la data de 20 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Ce nu ai voie să faci în Marţea Albă, în a treia zi de Paşte!
Publicat la data de 22 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio formă
Publicat la data de 23 aprilie 2025
-
Marţea albă, a treia zi de Paşte. Ce trebuie să faci cu ouăle sparte rămase
Publicat la data de 22 aprilie 2025