Testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru fiind făcut şi instructajul farmaciştilor, a precizat, la Digi24, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 

În condiţiile în care Londra a anunţat că englezii vor avea la dispoziţie, gratuit, două teste Covid pe săptămână, Moldovan a spus că acest lucru nu este ”deloc imposibil” nici în România. ”Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim şi noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a spus dr. Moldovan.

 

Însă, potrivit ordinului MS, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile îşi vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că „va fi competitiv şi rezonabil”. Ea a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.

 

”Ordinul este deja în transparenţă decizională pe site-ul ministerului. Se doreşte ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecţie COVID, au minime simptome, să poată să-şi facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aştepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciştilor şi cu mai multe asociaţii de farmacii din ţară, în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi Ministerul Sănătăţii”, a completat ea.

 

”De la început au fost mulţi farmacişti care şi-au exprimat dorinţa să testeze. Va fi un ajutor mare şi deja suntem întrebaţi când va începe trainingul pentru farmacişti, cum se va desfăşura tot acest proces. Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în şcoli un număr mare de informaţii disponibile, pe care le utilizăm şi pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare şi se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciştilor”, a mai spus secretarul de stat.

 

Secretarul de stat a insistat că este important ca testarea să fie făcută corect pentru a nu afecta rezultatele. „A fost o situaţie care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecţie pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid. Am fost eu echipată cea care a recoltat aceste teste. Mi s-a spus că cei în cauză cu siguranţă nu şi-ar fi recoltat testul atât de corect cum am făcut-o eu, pentru că l-am colectat corect, ceea ce n-a fost cel mai plăcut lucru. Nu neapărat până la lacrimi, dar respectând toate indicaţiile şi având tehnica deja dobândită, pentru că am făcut de multe ori acest lucru. Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o ştie face şi să facă aşa cum trebuie”, a mai spus secretarul de stat.

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro