Parlamentarii liberali au depus un proiect de lege la Senat prin care instituie amenzi usturătoare pentru şoferii care parchează pe trotuare, admiţând, totodată, că există o criză acută de locuri de parcare. Măsura, susţin iniţiatorii, va aduce foarte mulţi bani la buget, având în vedere că sancţiunea maximă ajunge la 2.900 de lei.

 

Românii prinşi că-şi parchează maşinile pe trotuar, fără a asigura lăţimea minimă de un metru la dispoziţia pietonilor, vor fi sancţionaţi cu amendă prevăzută în clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte, ceea ce înseamnă de la 1.305 lei până la 2.900 lei. Totodată, aceştia vor primi şi şase puncte penalizare, potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor PNL, care modifică OUG 195/2002. În ultimii ani, România a cunoscut o creştere accelerată a fenomenului urbanizării. În cazul municipiului Bucureşti, numărul de vehicule creşte de la an la an, ajungând la 1,4 milioane de maşini în 2020. Odată cu creşterea rapidă a procentului de deţinere şi utilizare a autovehiculelor private, asigurarea spaţiilor de parcare speciale în oraşele din România este problematică, iar numărul locurilor de parcare este deseori inadecvat pentru a face faţă cererii, susţin liberalii. Acest lucru determină în multe cazuri găsirea unor soluţii „informale” pentru parcare, în fapt de-a dreptul ilegale/abuzive, vehiculele fiind parcate pe trotuare, piste pentru biciclişti, pe spaţii verzi etc, care creează dificultăţi pietonilor, bicicliştilor şi altor utilizatori ai drumurilor şi trotuarelor, şi în acelaşi timp accentuează şi problemele legate de trafic. ”Gestionarea locurilor de parcare în unele oraşe din România este rudimentară. Pentru toate aceste motive, este necesară aplicarea unor măsuri mai dure pentru a proteja şi îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor. Pentru persoanele nevăzătoare şi cu vedere parţială, un trotuar blocat poate însemna că îşi riscă viaţa mergând pe drum doar pentru a trece. Mai multe organizaţii care sprijină persoanele cu dizabilităţi au împărtăşit poveştile transmise de membrii lor, confirmând că parcarea pe trotuar este un obstacol substanţial pentru deplasările pe care aceştia trebuie să le facă pentru a-şi desfăşura viaţa de zi cu zi”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

 

În Franţa, amenda este între 135 şi 375 de euro

Deputaţii liberali dau exemplul Franţei, unde Codul Rutier prevede amenzi între 135 de euro şi 375 de euro pentru staţionările şi parcările pe trotuare, existând şi posibilitatea dispunerii imobilizării sau ridicării vehiculelor. Aceştia mai arată că parcările pe trotuar creează dificultăţi părinţilor cu copii în cărucioare, precum şi impedimente în desfăşurarea acţiunilor specifice ambulanţelor şi maşinilor de intervenţie ale pompierilor, îngreunând deplasarea paramedicilor cu echipamentul special din dotare, a autospecialelor şi altă tehnică de intervenţie. ”Problema parcării ilegale nu numai că produce inconveniente în cazul deplasărilor uzuale ale locuitorilor şi influenţează calitatea vieţii lor, dar are şi un impact negativ asupra imaginii oraşelor. În plus, parcarea pe trotuar poate avea un impact financiar negativ asupra bugetelor locale, din cauza reparaţiilor necesare în cazul trotuarelor, suprafeţele pietonale nefiind proiectate pentru a suporta greutatea autovehiculelor. Există şi riscul unor vătămări corporale rezultate din cauza degradării suprafeţelor pietonale şi din manevrele efectuate de autovehicule pe spaţiile destinate pietonilor”, susţin deputaţii PNL.

 

Bani mai mulţi la buget

Iniţiatorii proiectului de act normativ consideră că modificările legislative vor diminua situaţiile în care pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze pe carosabil din cauza maşinilor care blochează trotuarele. Totodată, aceştia arată că, având în vedere că proiectul legislativ dispune mărirea sancţiunii pentru ocuparea ilegală a trotuarelor, impactul financiar asupra încasărilor bugetare va fi pozitiv. Şi, într-adevăr, dacă acest proiect va fi votat, peste 70% dintre şoferi vor fi sancţionaţi, având în vedere că cele mai multe situaţii de acest gen se găsesc pe trotuarele din faţa blocurilor.

 

 

 

 

Sursa: www.national.ro