Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat în două zile amenzi de 2,47 de milioane de lei în cadrul unei operaţiuni de verificare şi monitorizare a centrelor comerciale şi a altor spaţii în care se vând fructe şi legume.

„ANAF, prin Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, demarează operaţiunea CERES, pentru verificarea şi monitorizarea, pe perioada verii, a centrelor comerciale şi a altor spaţii (pieţe, târguri etc) în cadrul cărora sunt comercializate, în sistem en-gros, mărfuri de tipul fructelor şi/sau legumelor proaspete”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Vineri şi sâmbătă, în cadrul acestei operaţiuni au fost desfăşurate acţiuni de control la 354 contribuabili, fiind stabilite amenzi şi confiscări în valoare totală de 2.752.688 lei.

Astfel, s-au aplicat 474 sancţiuni contravenţionale principale (378 amenzi şi 96 avertismente), valoarea totală a amenzilor fiind de 2,472 milioane lei şi s-au confiscat sume (numerar), venituri ilicite şi bunuri în valoare totală de 280.070 lei. De asemenea, s-a dispus suspendarea activităţii a patru contribuabili pentru nedotare cu aparate de marcat electronice fiscale.

Inspectorii ANAF încearcă prin aceste măsuri să reducă evaziunea fiscală. De exemplu, în primele patru luni ale anului trecut, ministrul Finanţelor Publice de atunci declara că evaziunea fiscală în România a fost de aproximativ trei miliarde de lei, aproximativ 670 de euro. Potrivit ministrului, aceste evaluări ale economiei subterane sunt făcute de instituţii precum INS sau chiar SRI.

Sectoarele de activitate unde are loc cea mai mare parte a evaziunii fiscale sunt în „cele trei sectoare clasice, tutun, alcool şi petrol”, spunea ministrul de atunci, Anca Dragu.