Câteva declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române au devenit virale, în urmă cu câteva zile. Oficialul a dat dovadă de ignoranţă faţă de epidemia cu care se confruntă ţara noastră. În acelaşi timp, oficialii bisericii catolice au un plan clar de prevenire.

 

„Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparţine lui Hristos, nu vreunei autorităţi pământeşti”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, într-o declaraţie pentru Realitatea PLUS, după ce mai multe voci au cerut închiderea bisericilor pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus.

 

„E înţelept să ne îngrijorăm în limitele raţiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormităţi pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR pentru postul Realitatea PLUS. Vasile Bănescu a insistat pe respectarea legilor în vigoare de către preoţi, fără a detalia un plan clar pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu COVID – 19.

 

De partea cealaltă a baricadei, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a publicat un comunicat oficial pe marginea coronavirus cu o serie de măsuri civilizate pentru a nu facilita răspândirea epidemiei. În acest scop, de exemplu, icoanele vor fi dezinfectate în biserici, iar preoţii se vor spăla pe mâini cu apă şi săpun, înainte de împărtăşanie. Vor face un efort pentru a evita strângerile de mâini, dacă nu s-au spălat.

 

„Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, ţinând cont de sfaturile şi recomandările MAI, dispune anularea participării preoţilor şi a credincioşilor la toate evenimentele programate, recomandă preoţilor ca înainte de Împărtăşanie să se spele pe mâini cu apă şi săpun, pregătirea şi administrarea sfintei Împărtăşanii să fie în condiţii de igienă totală, evitarea strângerii de mână neurmată de igiena mâinilor, igienizarea şi dezinfecţia suprafeţelor de mediu, a obiectelor (icoane şi cruci) cu dezinfectanţi după fiecare celebrare publică”, se arată în comunicatul semnat de episcopul Virgil Bercea.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro