Cei care comandă hamsii în restaurantele de la malul mării mănâncă, de fapt, cu totul altceva.

 

Protecţia Consumatorului le atrage atenţia turiştilor care consumă hamsii. Ele reprezintă cea mai populare mâncare de pe litoral, dar de fapt totul este o păcăleală. Nouă din zece localuri de la malul mării pun sănătatea turiştilor în pericol, spun autorităţile care au verificat restaurantele.

 

Clienţii care cumpără cu încredere hamsii, mănâncă fără să ştie şprot, un peşte mult mai ieftin. Vânzătorii se bazează pe faptul că cei mai mulţi nu ştiu să facă diferenţa între peşti, relatează observator.tv.

 

Cum faci diferenţa între şprot şi hamsii

 

Şprotul, numit şi ţaţă, ciacia, ceacea, este un peşte marin mic de 8-16 cm. El este mai ieftin decât hamsia. În general, 1 kg de şprot se vinde cu 10 lei, în timp ce 1 kg de hamsii costă aproximativ 20 de lei. Cei doi peşti seamănă, însă au anumite diferenţe după care pot fi recunoscuţi. Aceştia au gurile diferite, de exemplu. La hamsii este mare, cu o maxilară superioară proeminentă şi cea inferioară îngustă. Colţurile gurii depăşesc limitele ochilor. Corpul acestui peşte este alungit, bruskovatoe, explică topinfoweb.com. Şprotul este mai plat în structură. Cea mai importantă diferenţă o face gustul. Conţinutul de grăsimi este mult mai mare la hamsii, iar compoziţia lor este diferită. De reţinut că hamsiile sunt sărate fără mirodenii pentru a păstra un gust deosebit.

 

 

Mizerie de nedescris în restaurantele de pe litoral

 

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit mâncare gătită, ţinută în căldură, mezeluri, carne congelată şi legume mucegăite, în restaurantele, şaormeriile şi autoservirile de pe litoral.

 

La controale s-au descoperit şi autoserviri sau shaormerii în care alimentele erau depozitate în căldură sau direct pe podea. Mai mult, inspectorii au găsit frigidere care nu au fost curăţate vreodată, ustensile nespălate şi ruginite, dar şi blaturi murdare. Clătitele, o altă mâncare foarte populară pe litoral, sunt gătite într-o mizerie absolută.