Casele Teritoriale de Pensii vor să angajeze aproximativ 1.000 de persoane care să se ocupe de evaluarea dosarelor de pensii şi pe care să le plăteascu cu puţin peste 4.000 de lei lunar. Anunţul Guvernului apare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar cei cu studii superioare vor fi plătiţi cu aproape 4.100 de lei lunar, în timp ce persoanele cu studii medii vor ajunge la 2.700 de lei net lunar, potrivit economica.net.

 

Totodată, Casele Teritoriale de Pensii vor angaja şi 800 de absolvenţi de studii superioare care vor interpreta legislaţia de pensii şi o vor transpune în perioade de stagiu. Aceştia trebuie să poată învăţa rapid să lucreze cu programele şi softul Casei de Pensii. Se caută şi 200 de persoane cu studii medii care să fie responsabili de activităţile conexe evaluării pensiilor, precum arhivare, copier, înregistrare, clasare, întocmirea corespondenţei.

 

Cei care vor fi recrutaţi pe cele 1.000 de posturi vor fi angajaţi pe o perioadă de maximum 18 luni şi vor fi plătiţi în baza legii. Angajarea celor 1.000 de oameni pe o perioadă de 13 luni, pentru a evalua dosarele de pensie, va costa Guvernul peste 86 de milioane de lei, după cum reiese din PNRR.

 

Evaluarea dosarelor de pensie a început în februarie 2021 şi se referă la venituri brute realizate până la 1 aprilie 2001, pentru care s-au calculat contribuţii de asigurări sociale.

 

În România nu există o bază de date unitare pentru cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată. Doar un million de dosare sunt digitale, însă incomplete, iar celelalte patru milioane de dosare sunt fie în arhive fizice, fie în baze de date depăşite.

 

 

 

 

Sursa: www.bzb.ro