În fiecare zi din această săptămână, în spitalele din România a fost internat cel puţin câte un pacient supraponderal, iar cei mai mulţi dintrei ei cântăreau chiar peste 200 de kilograme. Pentru aceşti pacienţi, este nevoie de echipaje suplimentare de la ISU pentru a fi transportaţi la spital. Vineri noapte, un astfel de pacient a ajuns la unitatea medicală din Iaşi cu insuficienţă respiratorie post-COVID, iar acum se află internat la terapie intensivă.

Ultima săptămână a pus la grea încercare cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Sfiridon din Iaşi. Aproape zilnic pe mâna medicilor au ajuns pacienţi a căror greutate depăşea chiar 200 de kilograme, scrie Digi24.ro


Atât preluarea, cât şi evaluarea şi tratarea pacienţilor cu obezitate morbidă înseamnă un efort suplimentar din partea tuturor.

„Patologia lor este complexă şi avem prima provocare: să ajungă la spital. Unul din ei locuia la etajul 4 al unui bloc, vă daţi seama, a fost nevoie de un echipaj medical mare si cu mulţi colegi de la ISU ca să-l coboram, să-l punem în ambulanţă, să-l aducem la spital, apoi să ajungă într-o secţie de spital”, a povestit Diana Cimpoeşu.

„De regulă, personalul care intervine est format din patru militari, în funcţie de greutate. Dacă o persoană are peste 200 de kilograme, atunci se creşte numărul persoanelor care ajută la transportatul persoanei supraponderale”, a explicat Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iaşi.

De ce obezitatea creşte riscul îmbolnăvirii de

Experienţa marchează deopotrivă şi medicul, şi pacientul, spun specialiştii.

„În momentul în care se văd neputincioşi, pentru că este o stare psihică indusă şi de acest lucru, se intensifică tot ce înseamnă această simptomatologie afectivă în sens negativ”, explică Raluca Prepeliţă - psihiatru la Institutul Socola.

Obezitatea morbidă creşte riscul îmbolnăvirii de , dar şi complică boala, atrag atenţia medicii. Este şi cazul unui tânăr de 23 de ani, infectat în noiembrie. Zilele acestea bărbatul a ajuns la terapie intensivă cu insuficienţă respiratorie gravă post-COVID.

„Pe de o parte, grăsimea de la nivelul abdominal poate împiedica realizarea unor mişcări respiratorii corecte. Pe de altă parte, celulele adipoase prezintă receptori de care se poate lega acest virus mult mai uşor. Prin urmare o persoană cu obezitate prezintă un risc crescut”, arată Adina Rusu, nutriţionist.

Dacă nu se vor lua măsuri imediate, în 2025 jumătate din populaţia globului s-ar putea confrunta cu obezitatea, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.