Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor atrage atenţia Ministerului Sănătăţii că în România se vând măşti de protecţie care induc în eroare consumatorii în privinţa protecţiei asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.

 

Reprezentanţii APC solicită ministrului sănătăţii să dispună de îndată testarea măştilor comercializate în România. De asemenea, APC cere Direcţiei Generale a Vămilor să acorde atenţia cuvenită procesului de vămuire a importurilor de măşti de protecţie şi a altor materiale sanitare (dezinfectanţi, combinezoane, viziere etc.) folosite în această perioadă pentru protecţia împotriva SARS-CoV-2.

 

În plus, asociaţia face un apel către Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să verifice de îndată dacă etichetarea acestor produse este înşelătoare.

 

APC solicită Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să verifice conformitatea măştilor faciale de uz medical!

 

APC solicită Inspecţiei Muncii să verifice conformitatea echipamentelor individuale de protecţie (semi-măşti filtrante împotriva particulelor)!

 

“ În actualul context sanitar de creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măştii de protecţie în Bucureşti şi alte oraşe mari ale ţării, şi în spaţiile deschise, APC solicită instituţiilor statului român cu atribuţii pe zona supravegherii pieţei să verifice măştile de protecţie respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât şi din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumaţi de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv”, susţin reprezentanţii APC.

 

Cu privire la măştile fashion, APC face următoarele precizări pentru consumatori:

 

– sunt lavabile, reutilizabile şi ajustabile,

 

– nu oferă protecţie împotriva bacteriilor şi virusurilor,

 

– oferă protecţie doar împotriva inhalării prafului, polenului şi stropirii cu picături mari de salivă,

 

– nu protejează împotriva Covid-19,

 

– nu sunt sterile,

 

– nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerinţele standardului SR EN 14683:2019,

 

– nu sunt echipamente individuale de protecţie, adică nu îndeplinesc cerinţele standardului SR EN 149:2009.