Câteva mii de persoane participă, marţi, la Iaşi, la manifestările de Ziua Unirii, la care sunt prezenţi şi ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi cel al Culturii, Ionuţ Vulpescu. Câţiva oameni au pancarte pe care sunt scrise mesajele: ”Vrem Unirea” şi ”Unirea obiectiv naţional”

Manifestările au început la ora 10.00 cu un concert folcloric organizat pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, care va fi urmat, începând cu ora 11.00, de un ceremonial religios, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de o paradă militară şi de Hora Unirii.

La ceremonii participă ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, alături de oficialităţi locale, între care primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şeful Consiliului Judeţean, Maricel Popa, prefectul Marian Grigoraş şi reprezentanţi ai partidelor. La evenimente este prezentă şi ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc.

Oamenii au steguleţe şi cocarde primite de la autorităţile locale, existând şi grupuri care poartă pancarte cu mesaje precum ”Vrem Unirea” şi ”Unirea obiectiv naţional”. De asemenea, pe blocurile din Piaşa Unirii au fost puse drapele tricolore uriaşe.

În Piaţa Unirii au fost amplasate garduri metalice, oficialităţile şi reprezentanţii partidelor stând în apropierea scenei, iar mulţimea după garduri.

Peste 200 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea şi siguranţa publică în zona centrală a oraşului.

La ora transmiterii acestei ştiri, se deasfăşoară o slujbă Te Deum, care a fost precedată de intonarea imnului naţional.

De la ora 12.00, în centrul Iaşiului, este programat să se desfăşoare un alt concert folcloric cu Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Nicuşor Iordan, Niculina Stoican şi Gheorghe Turda, în timpul căruia cei prezenţi vor primi plăcinte, vin fiert şi ceai.

Primăria Iaşi a alocat 100.000 de lei pentru organizarea manifestărilor de Ziua Unirii Principatelor Române. Luni, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost spălată, ca în fiecare an, de autorităţi.

Un grup de sportivi va duce steagul României din Bucureşti în Piaţa Unirii din centrul Iaşiului. Călătorii Trenului Unirii vor merge în Piaţa Unirii, unde vor participa la manifestări şi se vor prinde în Hora Unirii.