Maşinile de peste 7,5 tone au interdicţie de circulaţie, sâmbătă, între orele 14.00 şi 20.00, pe toate drumurile şi pe autostrăzile din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, avertizate cu cod portocaliu de caniculă.

Restricţia temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone a fost instituită de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în urma avertizării cod portocaliu de caniculă emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru cele trei judeţe, unde se vor înregistra temperaturi în jurul valorii de 38 de grade.

Restricţia nu se aplică transporturilor de persoane, de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală, vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturilor funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, transporturilor pentru distribuire de carburanţi, transporturilor de mărfuri sub temperatura controlată, transporturilor pentru tractări vehicule avariate, transporturilor pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturilor cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturilor cu apă îmbuteliată şi transporturilor de produse provenite din exploatări agricole.

Potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română, restricţionarea circulaţiei, luată în baza prevederilor articolului 44 alineatul 2 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997, este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.

Canicula se menţine sâmbătă în partea de sud şi sud-est a ţării, unde Capitala şi 16 judeţe sunt sub cod galben, iar Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi sub cod portocaliu, potrivit unei avertizări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Sâmbătă, vremea se va menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi sudul Moldovei, unde temperaturile maxime vor atinge pe arii extinse 35 - 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, vor fi sub cod galben de caniculă judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, inclusiv Bucureşti, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

În judeţele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, aflate sub avertizare de cod portocaliu de caniculă, maximele termice se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În cursul zilei de duminică, în sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară.

Partea de sud a ţării a fost toată săptămâna sub cod galben de caniculă.