România intră de duminică pe lista roşie a UE privind riscul epidemiologic (întocmită de ECDC). Acest lucru înseamnă că anumite ţări (de exemplu Germania) vor putea cere celor care vin din România test negativ, chiar dacă sunt vaccinaţi. Cei care nu prezintă un astfel de test vor trebui să stea în carantină.

 

În zona roşie au intrat: România, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus şi Groenlanda;

În zona galbenă au intrat:

– din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Austria, Elveţia, Gibraltar, Iran, Maldive şi Bahamas;

– din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Ucraina, Insulele Feroe şi Leshoto;

În zona verde au intrat: Olanda, Germania, Franţa, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo şi Capul Verde.

De principiu, persoanele vaccinate nu au niciun fel de restricţii la intrarea într-o ţară UE, indiferent care este incidenţa în ţara din care vin. Totuşi, fiecare ţară are propria politică de acceptare a călătoriilor intracomunitare (de exemplu, cazul Germaniei, care cere test negativ şi persoanelor vaccinate care vin din zonele de risc) şi, înainte de a merge într-o ţară UE, trebuie să verificaţi pe site-ul MAE (click aici) ce restricţii veţi întâmpina în ţara în care călătoriţi din România.

 

În majoritatea ţărilor europene, românilor nevaccinaţi li se va cere să stea în carantină,  dar numai în situaţia în care nu pot prezenta un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

 

CNSU a decis exceptarea de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă precum si cei care asigură transport de persoane, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condiţiile deplasării în scop profesional.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro