Ministul Sănătăţii nu crede că vom reveni la starea de urgenţă, doar dacă nu vor dori unii asta ”cu tot dinadinsul” prin încălcarea regulilor de protecţie.

 

Nelu Tătaru preciza la un moment dat că s-ar putea reveni la starea de urgenţă dacă România va ajunge în situaţia de a raporta 10.000 de cazuri în 4-5 zile, situaţie puţin probabilă în actualul context.

 

”Trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toţii, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există aşa ceva sau au uitat zilele, chiar săptămânile şi lunile în care au stat închişi în casă, temători şi uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania şi Italia”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit căruia ”avem nişte instigări la nerespectarea unor reguli”.

 

Ministrul Sănătăţii a vorbit la Antena 3 şi despre posibilitatea reintroducerea stării de urgenţă.

 

„Carantina o să o putem da la diverse localităţi pe nişte criterii şi când avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgenţă, dar dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgenţă”, a spus Nelu Tătaru.

 

O prognoză realizată de compania Avantera arăta că România ar putea intra în a doua stare de urgenţă în perioada 1-3 august dacă va continua actualul ritm de îmbolnăviri.

 

Este scenariul cel mai pesimist posibil, într-un context cu o ”creştere supra-exponenţială”, care va duce ca, la jumătatea lunii august, să avem ”probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active din care 2.122-4.088 în terapie intensivă”.

 

Raed Arafat a spus cu privire la aceste estimări că reprezintă cel mai negru scenariu, dar ”dacă populaţia va continua să trateze măsurile de siguranţă cu aceeaşi atitudine dispreţuitoare, vom ajunge să trăim aceste cifre”.

 

 ”Sunt focare pe care le putem gestiona”

Prognoza a fost realizată plecând chiar de la o estimare a ministrului Nelu Tătaru, care spunea că e nevoie să ajungem la 10.000 de cazuri în câteva zile pentru a reveni la starea de urgenţă.

 

”Altceva e să apară 10.000 de cazuri într-o săptămână jumătate, două şi alta e să apară 10.000 de cazuri în 4-5 zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste 10.000 de cazuri în 3-4 zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste 10.000 de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat Tătaru.

 

Cu o altă ocazie, ministrul Sănătăţii a precizat că focarele ”răzleţe” care apar în anumite judeţe pot fi gestionate, prin noua Lege a caratinei şi izolării, astfel încât, din nou, nu se pune problema revenirii la starea de urgenţă.

 

“Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României, apariţia în Monitorul Oficial, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere”, a explicat Tătaru.

 

Ce spune Iohannis despre revenirea la starea de urgenţă

 

Nici preşedintele Klaus Iohannis nu crede că am putea reveni foarte uşor la starea de uugenţă.

 

”Situaţia de acum e foarte îngrijorătoare. Deocamdată, credem că împreună cu românii avem puterea să respectăm normele şi să nu trecem în faze mai complicate administrativ cum va fi starea de urgenţă. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Nu-mi doresc acest lucru, haideţi să respectăm normele în vigoare”, a spus şeful statului, referindu-se la creşterea numărului de cazuri din ultimul timp.

 

 

 

 

 

sursa: www.stirileprotv.ro