Şoferii trebuie să fie cu mare băgare de seamă când vine vorba de circulatul cu maşina pe linia de tramvai. Diversele episoade din trafic în care nu este respectată această regulă pot aduce cu sine contravenţii rutiere serioase. Toţi conducătorii de maşini trebuie să ştie când au voie să aplice o asemenea manevră şi când ar fi mai bine să nu se încumete să o facă.

 

Cod Rutier 2020. Când avem voie să circulăm cu maşina pe linia de tramvai

 

În primele zile din 2020 a existat chiar un episod de acest tip, în care un şofer de BMW nu a lăsat calea liberă tramvaiului şi s-a tachinat cu vatmanul chiar pe linia pe care circulă, în zona Pieţei Chirigiu, din Capitală. Din acest motiv, imaginile ajunse în mediul online au devenit virale, iar mulţi l-au criticat pe şoferul respectiv. Există însă anumite condiţii în care este permisă circularea pe linia de tramvai.

 

În mod obişnuit, orice conducător de autovehicul are obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, mai ales la apropierea acestuia. Circulaţia maşinilor în acest fel este absolut legală, dacă se întrunesc câteva condiţii esenţiale. Spre exemplu, şoferii pot opta pentru această manevră dacă situaţia o dictează şi dacă bulevardul pe care se află are maximum două benzi de circulaţie pe sens. De asemenea, pe arterele cu una sau două benzi pe sens, şoferii pot să circule pe linia de tramvai, câtă vreme nu vor perturba mersul mijloacelor de transport în comun şi refugiile pentru acestea, special amenajate.

 

In cazul în care este vorba despre un bulevard cu trei benzi de circulaţie, dar prima este ocupată de maşini parcate, se consideră că şoferii nu pot pătrunde pe şinele tramvaiului. Asta deoarece autoturismele care ocupă prima bandă de mers sunt considerate a fi parcate neregulamentar, în asemenea situaţii. Astfel că, toţi şoferii acelor maşini vor fi sancţionaţi.

 

„Se consideră oprire/staţionare neregulamentară şi atunci posesorul autoturismului va primi o sancţiune contravenţională. Se fotografiază, se filmează maşina, unele primesc fluturaşi în geam, altele – prin filmare sau fotografiere – primesc la domiciliu, după identificare, sancţiunea contraventională, procesul verbal în plic, nu trebuie să fie neapărat oprit de către agentul de poliţie rutieră sau agent de poliţie locală”, susţinea Ovidiu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, în trecut, potrivit Mediafax.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro