Ministerul Sănătăţii a transmis, joi seară, că 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieţii lor, iar anual, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi mai mult de jumătate pierd lupta cu boala. Instituţia anunţă că va cumpăra în 2021 40.000 de doze de vaccin pentru imunizarea fetelor cu vârste între 11 şi 14 ani.

 

”În România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin şi mai mult de jumătate pierd lupta cu boala. Ele sunt mame, fiice, surori, bunici, prietene sau soţii. (...) În anul 2021, Ministerul Sănătăţii va continua campania de vaccinare împotriva HPV în cadrul Programului Naţional de Vaccinare. În acest an, Ministerul Sănătăţii urmează să achiziţioneze aproximativ 40.000 de doze de vaccin pentru imunizarea fetelor cu vârste între 11 şi 14 ani pentru care părinţii sau reprezentanţii legali au solicitat, în anii 2019 şi 2020, vaccinarea la cabinetele medicilor de familie”, a transmis, oi seară Ministerul sănătăţii.

 

Vaccinarea împotriva HPV este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare este gratuită pentru fetele care au între 11 şi 14 ani şi este realizată în siguranţă de medicul de familie, la solicitarea părinţilor.

 

POtrvit MIniterului Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătaţii a adoptat strategia globală prin care să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020–2030.

 

Strategia globală are ca obiective:

 

• 90% dintre fete au fost vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani.

 

• 70% dintre femei sunt supuse unui test de înaltă performanţă până la 35 de ani şi din nou până la vârsta de 45 de ani.

 

• 90% dintre femeile identificate cu boli de col uterin primesc tratament (90% dintre femeile cu leziuni precanceroase tratate; 90% dintre femeile cu cancer invaziv primesc tratament).

 

În 4 martie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Infecţiei cu HPV.

 

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro