Fumatul va fi interzis în spaţiile publice închise, inclusiv în maşinile de taxi. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar după publicarea în Monitorul Oficial, va intra in vigoare în 45 de zile. Deci, de la jumătatea lunii martie încolo, dacă aprindeţi o ţigară, chiar şi electronică, în localuri, la serviciu sau chiar şi afară, dacă în apropiere sunt locuri de joacă pentru copii, riscaţi o amendă de până la 500 de lei. 

Fumatul va fi permis în continuare în încăperile special amenajate pe aeroporturi şi în penitenciare.

Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: între 5 mii şi 15 mii de lei şi chiar suspendarea activităţii. Pedepsele merg inclusiv până la închiderea localurilor care nu au respectat legea.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat în vistieria statului circa 2,74 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Digi 24