Un electrician din Avrig a avut ghinionul să stabilească felul în care se vor soluţiona de acum înainte toate cazurile în care românii sunt prinşi de poliţiştii din ţară în timp ce conduc cu permisul provizoriu eliberat în Marea Britanie. Înalta Curte a luat o decizie în cazul actului provizoriu din Regatul Unit. Ce hotărâre au luat autorităţile de la noi în această privinţă? Toţi şoferii trebuie să ştie!

 

Cod Rutier din România: decizie la tribunal

Un electrician din Avrig a stabilit felul în care se vor soluţiona de acum înainte toate cazurile în care românii sunt prinşi de poliţiştii din ţară în timp ce conduc cu permisul provizoriu eliberat în Marea Britanie. Înalta Curte a stabilit că actul provizoriu din Regatul Unit nu echivalează un permis de conducere valabil în România.

 

Deciziile pronunţate de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curţi sunt obligatorii pentru toate instanţele, iar toţi românii prinşi în ţară cu permise provizorii eliberate în Marea Britanie vor fi acuzaţi de conducere fără permis valabil. Conducătorii care încalcă legea riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare.

 

Constantin Stoica a fost condamnat în primă instanţă pe data de 9 februarie a.c. la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare, după ce poliţiştii l-au prins pe data de 06.10.2015, pe raza localităţii Scoreiu, judeţul Sibiu. Acesta se afla la volanul unui vehicul marca BMW cu un permis provizoriu emis de autorităţile din Londra în anul 2012. Cel din urmă le-a spus organelor de poliţie că are rezidenţă în Marea Britanie.

 

Din adresa I.G.P.R. – Centrul de Cooperare Poliţieneasca Internaţională rezultă faptul că permisul de conducere provizoriu eliberat de autorităţile din Londra nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii. Românul le-a prezentat poliţiştilor mai apoi un permis de conducere din Portugalia. Autorităţile au stabilit că era fals, aşa că acesta s-a ales cu o nouă infracţiune la dosar, cea de uz de fals.

 

Motivarea instanţei

„În esenţă, (Stoica Constantin – n.r.) declară că permisul de conducere cu seria L (…) l-a obţinut pe vremea când trăia în Portugalia, în anul 2005, angajatorul său ocupându-se de toate formalităţile necesare obţinerii lui, deoarece acesta avea nevoie de şoferi la firma sa.

 

Astfel, (Stoica Constantin – n.r.) susţine că timp de circa o lună de zile a efectuat mai multe ore de condus, însă doar pe aria fermei unde lucra şi doar sub supravegherea patronului său. Ar fi susţinut un test de verificarea cunoştinţelor teoretice cu ajutorul unui translator român şi în prezenţa unui bărbat îmbrăcat în uniformă, cu privire la care a presupus faptul că este poliţist.

 

La circa 7-10 zile patronul său i-ar fi înmânat permisul de conducere. O astfel de apărare nu poate fi luată în considerare, fiind evident, faţă de modalitatea descrisă, că în urma demersurilor efectuate inculpatul (Stoica Constantin – n.r.) nu putea obţine un permis de conducere valabil”, se arată în motivarea deciziei de condamnare a Judecătoriei Avrig.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro