Persoanele infectate cu COVID-19 trebuie să ştie câte zile este necesar să stea în izolare începând cu luna iulie 2022, chiar dacă nu mai este în vigoare starea de alertă pe teritoriul României şi chiar dacă nu prezintă simptome ale bolii.

Ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, a spus că este necesar ca persoanele cu COVID-19 să stea în izolare, chiar dacă nu mai este stare de alertă în România. Mai exact, cei depistaţi cu SARS-CoV-2 trebuie să se izoleze timp de cinci zile.

Se recomandă ca cei care locuiesc în aceeaşi casă cu mai multe persoane să se izoleze faţă de acestea într-o cameră, dacă au posibilitatea. Imediat după pozitivarea testului efectuat la o clinică, cei diagnosticaţi primesc un mesaj sau un e-mail de la „CoronaForms” în care sunt informaţi să contacteze medicul de familie.

După pozitivarea unui test COVID-19, pacienţii sunt împărţiţi în două categorii: asimptomatici şi simptomatici. Primii dintre aceştia trebuie să se izoleze la domiciliu şi să ia legătura cu medicul de familie, care le poate da concediu medical. Acesta trebuie să-i monitorizeze timp de cinci zile pe cei vaccinaţi împotriva coronavirusului şi timp de şapte zile pe cei nevaccinaţi sau trecuţi prin boală de mai mult de trei luni.

Pe de altă parte, pacienţii care prezintă simptome de COVID-19 trebuie să fie evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de către medicii specialişti din centrele de evaluare. Aceştia trebuie să se izoleze şi să fie monitorizaţi la fel ca asimptomaticii, dacă simptomele sunt uşoare sau medii. Însă, dacă manifestările clinice sunt puternice, trebuie să fie internaţi şi pot ajunge să fie oxigenaţi.