Vineri, 4 martie 1977. Luna plina. Primavara batea la usa. Aparusera deja mugurii copacilor. La televizor - filmul bulgaresc Dulce si Amar. Ceausescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de presedintele african. Nimic nu prevestea urgia care urma sa se abata asupra României...
La ora 21.22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveste tara noastra. Violenta lui s-a înregistrat atât pe verticala, cât si pe orizontala, în directia nord-sud si est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prabusirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate statiile seismice de pe glob, aflate pe receptie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat si analizat informatiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden - Colorado (Statele Unite). Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!
55 de secunde de groaza! Peretii s-au prabusit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scari sau spre iesiri; altii au ramas încremeniti în casa, paralizati de teama. Aceeasi teama care i-a îndemnat pe altii sa se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar si cazuri de femei care au nascut înainte de vreme.
Ceausescu este informat despre cutremur. Banchetul este întrerupt câteva minute mai târziu. Informatiile care i-au parvenit initial vorbeau despre un cataclism de 10 grade si despre distrugerea totala a Bucurestiului. Stabilind legatura cu tara, Ceausescu a cerut informatii precise, a dat primele ordine si a instituit starea de necesitate pe teritoriul României. A doua zi, la ora 8.15 minute, o aeronava având la bord familia Ceausescu si restul delegatiei ateriza pe aeroportul Otopeni.
Bucurestiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul, Doljul, Iasiul, Vasluiul, Buzaul, Vrancea, Mehedintiul...
În Capitala au cazut 32 de blocuri si cladiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns cladirile de la Lizeanu - colt cu Stefan cel Mare, Continental - Colonadelor, Dunarea, Scala, Casata si Nestor. Sub darâmaturile blocului de la Colonadelor si-au gasit sfârsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea (împreuna cu sotul si cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski si sotia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internata cu câteva zile înainte în spital.
Ca prin minune, sotul, scriitorul Romulus Rusan, a fost gasit în viata sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatra, în fata blocului Scala, care s-a prabusit. Pe 5 martie se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morti. 2.600 de raniti. Orasul Zimnicea este prefacut în ruine: 175 de case prabusite, 523 grav avariate, 4.000 de persoane sinistrate, sute de victime. În Craiova sunt avariate grav peste 550 cladiri, printre care se numara Muzeul de Arta, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca judeteana. Primele estimari indicau un numar de 30 de morti si 300 de raniti. La Vaslui sunt de asemenea pierderi grele, atât umane - 7 persoane decedate, cât si materiale.
La Ploiesti au fost distruse în jur de 200 de locuinte, alte 2.000 fiind grav avariate; situatia este grava si în judetul Buzau, unde sunt afectate în jur de 1.900 de cladiri. Mai "fericite" sunt judetele din Transilvania si Dobrogea, care au scapat neatinse sau cu pagube mici. Evaluarea finala a pierderilor - umane si materiale, este teribila: 1.570 morti, 11.300 raniti, 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unitati economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari. S-a dus o lupta neîncetata, zile în sir, pentru scoaterea supravietuitorilor de sub darâmaturi. Au fost adusi chiar si specialisti din Elvetia, însotiti de câini dresati pentru salvarea victimelor din munti. Au fost gasiti supravietuitori chiar si dupa 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânarul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc "Continental" nu mai putin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat si redat vietii!
SURSA: Historia.ro
40 de ani de la cele 55 de secunde de coşmar care au îndoliat România
4 martie 2017





Din aceeaşi categorie:
Calendarul învestirii Guvernului Orban: Audierile miniştrilor vor avea loc marţi şi miercuri, iar luni, în 4 noiembrie, va avea loc votul în plenul Parlamentului
(28 octombrie 2019)
40 vizualizări
Norul de praf saharian afectează azi şi mâine România
(14 mai 2020)
154 vizualizări
Colectiv: Dosarul pompierilor acuzaţi de abuz în serviciu, retrimis la DNA
(16 februarie 2016)
250 vizualizări
Tătaru, despre starea de urgenţă: ”Dacă unii vor cu tot dinadinsul”. Care este cel mai negru scenario
(24 iulie 2020)
63 vizualizări
Coronavirusul blochează "Şcoala Altfel"! Ministerul Educaţiei impune restricţii în şcoli!
(25 februarie 2020)
349 vizualizări
Sindicatul Funcţionarilor Publici: Persoane controlate de ANAF dau în judecată inspectorii fiscali. Legislaţia trebuie schimbată
(5 octombrie 2015)
85 vizualizări
Haos în facturile la energie electrică pe decembrie. Nu pot fi plafonate preţurile pe întreaga lună
(10 ianuarie 2023)
93 vizualizări
Cod de Etică în învăţământul preuniversitar: Personalul didactic, obligat să refuze cadourile
(20 decembrie 2016)
383 vizualizări
Ministerul Educaţiei a decis cum se vor încheia mediile în acest an şcolar
(18 mai 2020)
390 vizualizări
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Am propus un punct zero, ca de acum înainte, în blocurile noi să nu mai punem centrale individuale
(24 noiembrie 2021)
26 vizualizări
ANAF a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu din totalul de peste 80 de milioane de euro
(23 septembrie 2019)
74 vizualizări
România nu a transpus la timp în legislaţia naţională 21 de directive UE şi riscă sancţiuni
(20 februarie 2017)
181 vizualizări
Scandal monstru în USR. Un candidat la primărie, acuzat de sex cu o minoră
(6 iulie 2020)
231 vizualizări
DIICOT: „Părinţii Alexandrei Măceşanu au refuzat să predea buletinul ei”. Cumpănaşu acuză
(4 septembrie 2019)
99 vizualizări
Se poate! Tribunalul Gorj a hotărât ca un credit în franci să fie plătit la cursul iniţial!
(21 iulie 2015)
366 vizualizări
Un ciclon va lovi România şi Grecia! Tornade în România!
(3 septembrie 2014)
1115 vizualizări
Medicul Valeriu Gheorghiţă, anunţ categoric despre vaccinarea anti-Covid-19: „Se vor administra trei doze”
(20 august 2021)
24 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole