Un proiect care vizează consolidarea monedei naţionale ca monedă unică de plată în România a trecut de Senat. Pe lângă faptul că leul va deveni mai puternic, pe termen lung, românii s-ar putea să aibă de câştigat.

 

Deşi plăteşti în lei majoritatea facturilor şi achiziţiilor de pe teritoriul României, cele mai multe dintre ele sunt calculate în euro şi transformate în moneda naţională la cursul zilei. Cel mai bun exemplu ţine de operatorii de telefonie care au toate materialele de marketing pentru tipuri de abonamente şi dispozitive doar în Euro. În urma unui proiect iniţiat de senatorii PSD, care tocmai a trecut de Senat, acest lucru nu se va mai întâmpla.

 

Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi „pentru” şi 40 de abţineri. Principiul din spatele acestei iniţiative a fost cât se poate de simplu. Potrivit iniţiatorilor, proiectul îşi propune consolidarea leului ca unică monedă de plată pe teritoriul României şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte.

 

În practică, toate contractele în care părţile sunt rezidenţi în România, persoane fizice sau juridice, vor fi avea preţul exprimat doar în lei, moneda naţională. Legea vizează mai ales furnizarea de utilităţi şi servicii, dar nu în mod exclusiv.

 

Dispoziţiile noului act legislativ se aplică oricăror altor plăţi, încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente şi altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poştă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

 

În cazul contractelor gata semnate pe perioadă nedeterminată, acestea vor fi completate prin acte adiţionale pentru a se conforma schimbărilor legislative. „Pentru a elimina orice clauză de indexare a preţului sau de raportare a volumului de plată în lei la o monedă de referinţă, prin amendamentele adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, membrii Comisiei economice au decis să modifice propunerea legislativă în sensul în care contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă de minimum trei ani vor fi modificate prin act adiţional, în maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii

 

Totodată, pentru contractele aflate în derulare, încheiate pentru o perioadă mai mică de trei ani, cursul de referinţă al leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plăţii efective. Forul decizional asupra amendamentelor este Camera Deputaţilor”, se arată în raportul de admitere la proiect.

 

 

 

 

 

sursa: www.playtech.ro