Scene halucinante la morga mobilă montată în curtea spitalului din Lugoj. Familia unui pacient care a murit de COVID-19 reclamă că trupul acestuia a fost depozitat în condiţii improprii, aşezat într-un sac, cu tuburi de oxigen cu tot şi înfăşurat în cearşaful de pe patul de spital. Bărbatul locuia în Deva, dar a fost transferat la spitalul din Lugoj, din cauza lipsei de locuri la ATI în oraşul său de reşedinţă.

 

- Nu-i aveţi depozitaţi în nişte condiţii, aşa, adică nu aruncat?

 

- În ce condiţii?

 

- Pus în ceva, o ladă, dar nu aruncat aşa într-o maşină?

 

- În ce condiţii? În ce ai vrea să-l pui, în tavă, în ce?

 

Acest dialog telefonic a avut loc după decesul bărbatului, între rudele acestuia şi reprezentanţii firmei de pompe funebre care administra morga mobilă.

 

Familia pacientului decedat a mers la Spitalul Municipal din Lugoj să ridice trupul neînsufleţit. Oamenii au fost conduşi în curtea unităţii spitaliceşti la containerul frigorific care, potrivit familiei, era amplasat lângă un morman de gunoaie.

 

„Am fost surprins să văd când mi l-a desfăcut să văd că efectiv parcă nici nu l-am mai cunoscut, l-au băga acolo cu tuburile, cu tot ce o avut, l-au luat şi l-au aruncat în sac ca pe un câine şi cearceaful pe care l-a avut acolo, infecţia”, a povestit cumnatul bărbatului decedat.

 

Trupul bărbatului a fost păstrat în remorca frigorifică 14 ore, iar familia a trebuit să plătească 1.200 de lei pentru acest serviciu.

 

„Un câine dacă era schingiut eu cred că societatea civilă sărea şi autorităţile statului. Eu vreau să trag un semnal de alarmă autorităţilor, statului, societăţii civile să luăm atitudine ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a declarat cumnata bărbatului decedat.

 

Autorităţile spun că s-a ajuns aici pentru că nu mai sunt locuri la morgă, ca urmare a numărului mare de pacienţi decedaţi din cauza COVID-19.

 

„Ca alternativă provizorie s-a recurs la extinderea spaţiului destinat persoanelor decedate cu un container care să asigure temperatura şi condiţiile corespunzătoare normelor sanitare în vigoare”, a declarat Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt la DSP Timiş.

 

Managerul spitalului din Lugoj a fost schimbat în urma acestui scandal, iar noua conducere a început o anchetă internă.

 

„Ce o să vă promit eu că încerc să fac, dacă tot respectăm protocolul de transfer al pacientului decedat până la container, de acolo ok, cine se va înscrie şi va câştiga o licitaţie, ăla ne va oferi un container şi de acolo este dreptul aparţinătorului să hotărască dumnealui”, a declarat Ionuţ Cocoş, noul manager al Spitalului Municipal Lugoj.

 

Noua conducere a spitalului ia în calcul încheierea amiabilă a protocolului pe care îl avea cu firma de pompe funebre.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro