Toţi şoferii care nu îşi achită amenzile rutiere în termen de 30 de zile ar putea rămâne fără permisul de conducere. Este vorba despre o propunere legislativă, depusă la Parlament de deputatul PSD Mihai Weber.

Potrivit modificărilor legislative propuse, dacă nu este achitată amenda în 30 de zile, conducătorii auto ar urma să îşi poată recupera permisul de conducere doar după ce vor prezenta dovada că au plătit.

„Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local.

În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancţionarea atitudinii sale de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere.

În continuarea unei iniţiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor bugetare, este necesară o modificare a legislaţiei în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare”, arată iniţiatorul în expunerea de motive.

Weber mai spune că prin faptul că şoferii nu îşi plătesc amenzile se perpetuează un comportament neadecvat în trafic.

„La nivel social, există o discriminare a celor care îşi achită la timp obligaţiile, atât timp cât atât cei care achită, dar şi cei care evită obligaţia impusă prin sancţiunea principală a amenzii, se bucură în continuare de exercitarea dreptului de a conduce.

Considerăm că este necesară o constrângere suplimentară pentru normalizarea situaţiei privind achitarea amenzilor de circulaţie, fapt ce constituie atât o înlăturare a stării de pericol create prin posibila repetare a unor fapte interzise de lege, dar şi creşterea nivelului de încasare a obligaţiilor bugetare. Adoptarea prezentei propuneri legislative de completare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu are impact financiar”, a mai arătat Mihai Weber în expunerea de motive.

Senatul va fi prima cameră în care se va discuta propunerea lui Mihai Weber.