Danny Kay, un bărbat de 26 de ani, a petrecut peste doi ani după gratii, în Marea Britanie, fiind acuzat de viol. S-a dovedit că era nevinovat, după ce o rudă a descoperit pe Facebook o serie de mesaje pe care poliţia le ignorase.

Potrivit tabloidului britanic Daily Mail, în cadrul procesului din 2013, au fost prezentate mesaje trunchiate pe care tânărul le-ar fi avut pe reţeaua de socializare cu presupusa sa victimă. La trei luni după ce a fost aruncat după gratii, cumnata bărbatului a descoperit o serie de mesaje arhivate, care dovedeau că cei doi au întreţinut relaţii sexuale consensuale.

Când Sarah Maddison a prezentat poliţiei noile dovezi, un anchetator i-a răspuns: „Cum se face că tu ai ştiut unde să le găseşti, dar noi nu?”. În ciuda acestor dovezi, a durat trei ani până când s-a admis contestaţia sentinţei. Astfel, avocaţii au pledat în faţa Curţii de Apel că mesajele prezentate de victimă poliţiştilor au fost „editate şi înşelătoare”.

Chiar şi acum, cu această acuzare demontată, nu pot să cred că a fost nevoie să trec prin ani de durere şi stres pentru ca acest coşmar să se încheie. Cel mai mult mă sperie că poliţia şi sistemul de justiţie m-au dezamăgit. Se poate întâmpla oricui. De ce nu mi-a verificat poliţia contul de Facebook, atunci când mi-au ridicat laptopul şi au obţinut informaţiile necesare să se conecteze. De ce a fost nevoie ca dovezile să fie descoperite de cumnata mea? Nu e o chestiune minoră; este vorba de viaţa mea. Poliţia nu a făcut nişte verificări de bază, ceea ce este îngrozitor”, a spus Danny Kay.

El a decis să conteste decizia magistraţilor în baza mesajelor abia ducă ce a avut o discuţie cu un coleg de celulă.

„Nu mi-a venit să cred cât de uşor a descoperit cumnata mea mesajele. Nu sunt o expertă în ceea ce priveşte reţelele de socializare. Mi-a luat doar un minut să descopăr ceea ce poliţia nu a fost în stare”, a spus Sarah Maddison.

De exemplu, într-unul dintre mesajele prezentate ca dovadă la proces de presupusa sa victimă era unul în care bărbatul îi scria că îşi cere scuze. Întrucât mesajul a fost scos din context, instanţa a crezut că acesta îi cerea scuze că a abuzat-o. Varianta completă a discuţiilor a arătat, însă, că el îi răspunsese la un mesaj în care ea îl întreba de ce o ignoră. După ce i-a cerut scuze, femeia i-a răspuns: „N-ai de ce.”

Într-un alt mesaj, se sugera că Danny Kay a minţit în ceea ce priveşte vârsta sa. Când a întrebat-o pe fată ce vârstă are, ea a răspuns: „Aproape 17”. După aceea, a întrebat-o dacă este singură. Ea a răspuns că „da”, iar el i-a replicat „la fel şi eu”. Pe de altă parte, în conversaţiile prezentate de tânără instanţei, răspunsul lui pare să sugereze că este de aceeaşi vârstă cu ea, mai scrie Daily Mail.

Tânăra a omis să prezinte instanţei şi o serie de mesaje pe care el i le-a trimis în aceeaşi perioadă în care ea a susţinut că ar fi fost violată. Într-unul, bărbatul îi cerea să îi mai dea o dată numărul de telefon, pentru că l-a pierdut. Ea i l-a trimis, alături de patru emoticoane cu pupici. Într-un alt mesaj, ea îi spune: „Sunt încă aici pentru tine”, iar după ce s-au despărţit, ea i-a transmis un alt mesaj: „Credeam că o să încerci măcar să ne împăcăm.”

Aşteptând recursul, a stat în detenţie alături de alţi agresori sexuali. Mai mult, a fost obiligat să meargă la psihiatru, pe motiv că este „în negare” crezând că este nevinovat. Când instanţa a văzut conversaţiile obţinute de pe laptopul bărbatului, a admis că cele prezentate de femeie nu au fost reale.

Danny Kay a întâlnit-o pe tânăra de 17 ani în 2012. Ei aveau prieteni comuni şi au început să poarte conversaţii pe Facebook. Ulterior, cei doi s-au întâlnit în Derby şi s-au plimbat.

După două săptămâni, bărbatul a invitat-o pe fată la el acasă, s-au uitat la un film şi apoi au întreţinut relaţii sexuale. El a descris relaţia drept ceva de moment, care s-a încheiat la fel de repede cum a şi începtut.

„Iniţial, a zis că vrea să plece, pentru că primea SMS-uri de la un fost partner de-al meu. I-am zis că nu mă deranjează, iar apoi mi-a dat mesajul că ar fi vrut să lupt pentru ea. Când am făcut sex, părea să fie fericită”, a spus el.

Relaţia celor doi a ţinut aproximativ o lună şi jumătate. Cu toate acestea, i-a luat şase luni să depună plângere la poliţie. Când s-a întors dintr-o vacanţă în Spania cu noua sa iubită, a fost arestat pe Aeroportul East Midlands.

„M-am îngrozit că am fost luat de poliţie în prezenţa iubitei şi a familiei ei. Iniţial am crezut că e ceva în neregulă cu bagajul meu, dar apoi mi s-a spus că sunt suspectat de viol”, a mai povestit bărbatul.

Timp de 26 de ore a fost interogat, timp în care a respins acuzaţiile şi a suţinut că mesajele de pe Facebook vor demonstra că e nevinovat. Cu toate acestea, el a fost pus sub acuzare.

„Totul s-a destrămat când am fost găsit vinovat. Mi-am pierdut speranţa în sistem. Am auzit versiuni îngrozitoare de la oamenii din închisoare. Unii se mândreau că sunt pedofili sau violatori. Aş vrea să ştiu de ce s-a întâmplat asta, de ce a minţit şi de ce poliţia nu a investigat adecvat cazul. Au crezut-o pe cuvânt”, a spus ea.

Sursa: Daily Mail