Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va încheia contractul cadru cu furnizorii de servicii medicale, care intră în vigoare la 1 aprilie, dacă aceştia nu au cititoare de card, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, sunt unităţi medicale şi spitale care nu au încă cititoare de carduri, notează Agerpres. 

Potrivit unui contract al CNAS, proiectul de Hotărâre de Guvern care conţine Normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate s-a aflat în dezbatere publică şi va fi analizat şi supus aprobării în şedinţa de Guvern de astăzi.

Acest proiect de act normativ prevede utilizarea cardului naţional de sănătate în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie – 31 martie 2015. În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale şi celor aproximativ 800.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului. Începând cu data de 1 aprilie 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Cardurile naţionale de sănătate nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate sunt distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.

Proiectul de act normativ conţine şi propunerea CNAS ca adeverinţa de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă.

Pentru obţinerea acestei adeverinţe, asiguratul va depune o declaraţie pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă şi va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit.

Această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverinţa de asigurat.

Cardurile nerecepţionate sau returnate de către asiguraţii care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deţine acest card.

„Cardul de sănătate nu intră în contradicţie cu nicio religie. Mai mult, este un instrument care nu conţine date medicale. Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. Cardul naţional de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Digi 24