Vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi pe care le avem acum la dispoziţie pentru a putea încheia această pandemie. Pe de altă parte, după ce ne vaccinăm este nevoie să păstrăm în continuare vigilenţa şi să menţinem respectarea unor reguli pentru protejarea comunităţii şi pentru limitarea capacităţii de răspândire a virusului.
Din păcate, vaccinarea nu vine, cel puţin pentru moment, cu posibilitatea revenirii la viaţa de dinainte de pandemie. CNN oferă răspunsuri la o serie de întrebări privind felul în care trebuie să acţionăm după ce ne-am imunizat.
Aşa cum au explicat anterior şi numeroşi experţi, vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii Covid-19, însă nu există încă suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.
Prin purtarea măştii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.
De asemenea, vaccinurile oferă protecţie de 95%, în cazurile Pfizer şi Moderna, ceea ce înseamnă că există o şansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcţioneze la un număr redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat şi crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte uşor, de aceea e nevoie să fim vigilenţi să să păstrăm masca drept acccesoriu esenţial pentru încă puţin timp, până când vom fi învins permanent pandemia.
De asemenea, noile variante de coronavirus care par că sunt din ce în ce mai multe la număr, ar putea să pună probleme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar şi după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esenţial pentru a ne putea apăra pe viitor.
Ne putem întâlni cu prietenii şi familia dacă ne-am vaccinat?
Experţii spun că acest lucru depinde de situaţia persoanelor cu care ne întâlnim. În general, cele mai sigure interacţiuni sunt între persoane vaccinate, în aer liber. Dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinaţi deja cu a doua doză, atunci riscurile sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.
Dacă vrem să fim şi mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adiţional. În ce priveşte persoanele nevaccinate, atunci noi şi alte persoane, chiar şi vaccinate putem reprezenta un risc pentru ei.
Vaccinarea nu presupune şi o diminuarea a responsabilităţii, trebuie să fim conştienţi că putem în continuare să transmitem virusul altora. Responsabilitatea presupune purtarea măştii şi distanţarea fizică chiar şi între două persoane vaccinate – pe baza informaţiilor pe care le avem în acest moment, oamenii vaccinaţi pot să transmită virusul unul de la altul şi apoi să îl aducă acasă şi să îl transmită unei persoane nevaccinate.
Putem merge la restaurant sau la evenimente sportive/culturale fără nicio grijă?
Din nou, este foarte important de subliniat că vigilenţa nu trebuie redusă nici după vaccinare. Restaurantele în spaţiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului, mai ales pentru că nimeni nu poate purta mască atunci când mănâncă, deci capacitatea de transmiterea a virusului prin picături în timpul socializării este maximă.
Frecventând des restaurante şi renunţând la protecţie putem deveni foarte rapid „propagatori tăcuţi” ai virusului – organismul nostru este capabil să prevină infectarea pentru că este vaccinat, însă virusul poate în continuare să se transmită de pe mucoase.
Lucrurile sunt ceva mai simple în ce priveşte spaţiile deschise şi în aer liber, pentru că acolo capacitatea de transmiterea a virusului este mult mai slabă. Odată vaccinaţi, un concert sau un eveniment sportiv în aer liber ar trebui să fie sigur, dacă sunt respectate regulile de distanţare fizică şi dacă toată lumea poartă în continuare masca de protecţie.
Întâlnirile aglomerate, unde nu se poate purta mască şi nu în care distanţarea fizică este greu de pus în aplicare ar trebui evitate.
Ce putem şi ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19
6 februarie 2021



Din aceeaşi categorie:
Noi reglementări ANRE: Care sunt condiţiile de racordare gratuită a consumatorilor casnici la reţeua electrică sau la sistemul de gaze
(11 martie 2021)
177 vizualizări
Palatul Victoria iluminat în albastru, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului
(2 aprilie 2015)
205 vizualizări
Teste de colesterol, pentru tiroidă la copii şi tineri, investigaţii privind fierul, analize privind ficatul şi densitatea osoasă, recomandate de medicii de familie
(4 martie 2017)
407 vizualizări
7.304 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(10 noiembrie 2020)
151 vizualizări
Forumul Administraţiei Publice Locale, eveniment la care sunt aşteptaţi 1000 de participanţi, începe la Palatul Parlamentului
(4 iulie 2016)
182 vizualizări
Un poliţist a întreţinut timp de 2 ANI relaţii sexuale cu o copilă dintr-un centru de plasament
(1 noiembrie 2019)
218 vizualizări
413 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania
(13 iulie 2020)
105 vizualizări
Ministerul Sănătăţii, executat silit pentru 4 milioane de euro în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti
(3 octombrie 2015)
366 vizualizări
Vremea de Paşte: Temperaturi de până la 23 de grade, înnorări şi ploi în cea mai mare parte a ţării
(14 aprilie 2017)
611 vizualizări
Arafat: Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie
(20 iulie 2020)
255 vizualizări
Familia poliţistului care a vorbit 20 de minute la telefon cu Alexandra dar nu a reperat-o, stă chiar în cartierul Bold din Caracal, la câteva sute de metri de casa lui Dincă
(24 august 2019)
299 vizualizări
Şeful Poliţiei Rutiere a fost demis
(30 aprilie 2014)
734 vizualizări
Documentarul ''colectiv'' este propunerea României la Oscar
(15 octombrie 2020)
77 vizualizări
Ordinul Arhitecţilor din România e în doliu! Şase arhitecţi tineri şi-au pierdut în clubul Colectiv
(3 noiembrie 2015)
339 vizualizări
Telefoanele a peste 1.500 de români sunt ascultate de SRI
(11 mai 2015)
324 vizualizări
Senatul aprobă ca penitenciarele să fie scutite de la plata timbrului de mediu pentru autovehicule
(9 iunie 2015)
212 vizualizări
Cuminţenia Pământului rămâne statului român. Câţi bani primesc proprietarii
(17 martie 2016)
108 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole