Vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi pe care le avem acum la dispoziţie pentru a putea încheia această pandemie. Pe de altă parte, după ce ne vaccinăm este nevoie să păstrăm în continuare vigilenţa şi să menţinem respectarea unor reguli pentru protejarea comunităţii şi pentru limitarea capacităţii de răspândire a virusului.
Din păcate, vaccinarea nu vine, cel puţin pentru moment, cu posibilitatea revenirii la viaţa de dinainte de pandemie. CNN oferă răspunsuri la o serie de întrebări privind felul în care trebuie să acţionăm după ce ne-am imunizat.
Aşa cum au explicat anterior şi numeroşi experţi, vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii Covid-19, însă nu există încă suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.
Prin purtarea măştii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.
De asemenea, vaccinurile oferă protecţie de 95%, în cazurile Pfizer şi Moderna, ceea ce înseamnă că există o şansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcţioneze la un număr redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat şi crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte uşor, de aceea e nevoie să fim vigilenţi să să păstrăm masca drept acccesoriu esenţial pentru încă puţin timp, până când vom fi învins permanent pandemia.
De asemenea, noile variante de coronavirus care par că sunt din ce în ce mai multe la număr, ar putea să pună probleme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar şi după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esenţial pentru a ne putea apăra pe viitor.
Ne putem întâlni cu prietenii şi familia dacă ne-am vaccinat?
Experţii spun că acest lucru depinde de situaţia persoanelor cu care ne întâlnim. În general, cele mai sigure interacţiuni sunt între persoane vaccinate, în aer liber. Dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinaţi deja cu a doua doză, atunci riscurile sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.
Dacă vrem să fim şi mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adiţional. În ce priveşte persoanele nevaccinate, atunci noi şi alte persoane, chiar şi vaccinate putem reprezenta un risc pentru ei.
Vaccinarea nu presupune şi o diminuarea a responsabilităţii, trebuie să fim conştienţi că putem în continuare să transmitem virusul altora. Responsabilitatea presupune purtarea măştii şi distanţarea fizică chiar şi între două persoane vaccinate – pe baza informaţiilor pe care le avem în acest moment, oamenii vaccinaţi pot să transmită virusul unul de la altul şi apoi să îl aducă acasă şi să îl transmită unei persoane nevaccinate.
Putem merge la restaurant sau la evenimente sportive/culturale fără nicio grijă?
Din nou, este foarte important de subliniat că vigilenţa nu trebuie redusă nici după vaccinare. Restaurantele în spaţiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului, mai ales pentru că nimeni nu poate purta mască atunci când mănâncă, deci capacitatea de transmiterea a virusului prin picături în timpul socializării este maximă.
Frecventând des restaurante şi renunţând la protecţie putem deveni foarte rapid „propagatori tăcuţi” ai virusului – organismul nostru este capabil să prevină infectarea pentru că este vaccinat, însă virusul poate în continuare să se transmită de pe mucoase.
Lucrurile sunt ceva mai simple în ce priveşte spaţiile deschise şi în aer liber, pentru că acolo capacitatea de transmiterea a virusului este mult mai slabă. Odată vaccinaţi, un concert sau un eveniment sportiv în aer liber ar trebui să fie sigur, dacă sunt respectate regulile de distanţare fizică şi dacă toată lumea poartă în continuare masca de protecţie.
Întâlnirile aglomerate, unde nu se poate purta mască şi nu în care distanţarea fizică este greu de pus în aplicare ar trebui evitate.
Ce putem şi ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19
6 februarie 2021
(297 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Şeful Spitalului Victor Babeş: ”Noi am refuzat un copil de 10 ani şi ni s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri”
(24 octombrie 2020)
302 vizualizări
La Alba Iulia, biletele de autobuz pot fi plătite on-line
(28 februarie 2015)
271 vizualizări
Anunţul la care România visează de zeci de ani
(5 februarie 2016)
251 vizualizări
Pregătiri pentru lupta cu Ebola. Un spital militar de campanile păzit va fi amplasat lângă aeroportul Otopeni
(13 noiembrie 2014)
184 vizualizări
Elevii români au obţinut şase medalii la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori
(12 decembrie 2014)
168 vizualizări
Ministerul de Interne propune din nou ”cartele pre-paid doar cu buletinul”. CCR a stabilit deja că o prevedere similară este neconstituţională
(31 iulie 2019)
27 vizualizări
FOTO Coadă de ambulanţe care aduc bolnavi la „Matei Balş”. Medic: Mai aveţi îndoieli?
(19 iulie 2020)
364 vizualizări
Au fost confirmate şapte noi cazuri de boala Lyme în România
(25 iunie 2017)
335 vizualizări
Regele Mihai I oferă un dineu oficial pentru 12 foşti şefi de stat
(18 noiembrie 2014)
314 vizualizări
Controale încrucişate în spitale din 10 martie
(23 februarie 2016)
350 vizualizări
Un român a surprins un hoţ străin pe aeroportul din Frankfurt. ”Dă-i ăla înapoi”
(29 decembrie 2018)
125 vizualizări
Proprietarii vor fi obligaţi prin lege să-şi repare casele, să-şi întreţină faţadele şi să-şi spele ferestrele de la stradă
(4 noiembrie 2020)
401 vizualizări
Salvamont: Temperaturile ridicate din această perioadă favorizează producerea avalanşelor
(14 aprilie 2018)
37 vizualizări
Proiect: Grădiniţa ar putea deveni obligatorie
(16 noiembrie 2017)
62 vizualizări
Şefii ISU Bucureşti au fost suspendaţi din funcţii
(25 noiembrie 2015)
49 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis dă undă verde revenirii Ligii 1: „Se pot relua competiţiile în aer liber”
(28 mai 2020)
168 vizualizări
Moarte suspectă în Capitală, după ce o tânără ar fi căzut de la etajul unui bloc
(26 octombrie 2019)
88 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole