Vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi pe care le avem acum la dispoziţie pentru a putea încheia această pandemie. Pe de altă parte, după ce ne vaccinăm este nevoie să păstrăm în continuare vigilenţa şi să menţinem respectarea unor reguli pentru protejarea comunităţii şi pentru limitarea capacităţii de răspândire a virusului.
Din păcate, vaccinarea nu vine, cel puţin pentru moment, cu posibilitatea revenirii la viaţa de dinainte de pandemie. CNN oferă răspunsuri la o serie de întrebări privind felul în care trebuie să acţionăm după ce ne-am imunizat.
Aşa cum au explicat anterior şi numeroşi experţi, vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii Covid-19, însă nu există încă suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.
Prin purtarea măştii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.
De asemenea, vaccinurile oferă protecţie de 95%, în cazurile Pfizer şi Moderna, ceea ce înseamnă că există o şansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcţioneze la un număr redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat şi crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte uşor, de aceea e nevoie să fim vigilenţi să să păstrăm masca drept acccesoriu esenţial pentru încă puţin timp, până când vom fi învins permanent pandemia.
De asemenea, noile variante de coronavirus care par că sunt din ce în ce mai multe la număr, ar putea să pună probleme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar şi după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esenţial pentru a ne putea apăra pe viitor.
Ne putem întâlni cu prietenii şi familia dacă ne-am vaccinat?
Experţii spun că acest lucru depinde de situaţia persoanelor cu care ne întâlnim. În general, cele mai sigure interacţiuni sunt între persoane vaccinate, în aer liber. Dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinaţi deja cu a doua doză, atunci riscurile sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.
Dacă vrem să fim şi mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adiţional. În ce priveşte persoanele nevaccinate, atunci noi şi alte persoane, chiar şi vaccinate putem reprezenta un risc pentru ei.
Vaccinarea nu presupune şi o diminuarea a responsabilităţii, trebuie să fim conştienţi că putem în continuare să transmitem virusul altora. Responsabilitatea presupune purtarea măştii şi distanţarea fizică chiar şi între două persoane vaccinate – pe baza informaţiilor pe care le avem în acest moment, oamenii vaccinaţi pot să transmită virusul unul de la altul şi apoi să îl aducă acasă şi să îl transmită unei persoane nevaccinate.
Putem merge la restaurant sau la evenimente sportive/culturale fără nicio grijă?
Din nou, este foarte important de subliniat că vigilenţa nu trebuie redusă nici după vaccinare. Restaurantele în spaţiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului, mai ales pentru că nimeni nu poate purta mască atunci când mănâncă, deci capacitatea de transmiterea a virusului prin picături în timpul socializării este maximă.
Frecventând des restaurante şi renunţând la protecţie putem deveni foarte rapid „propagatori tăcuţi” ai virusului – organismul nostru este capabil să prevină infectarea pentru că este vaccinat, însă virusul poate în continuare să se transmită de pe mucoase.
Lucrurile sunt ceva mai simple în ce priveşte spaţiile deschise şi în aer liber, pentru că acolo capacitatea de transmiterea a virusului este mult mai slabă. Odată vaccinaţi, un concert sau un eveniment sportiv în aer liber ar trebui să fie sigur, dacă sunt respectate regulile de distanţare fizică şi dacă toată lumea poartă în continuare masca de protecţie.
Întâlnirile aglomerate, unde nu se poate purta mască şi nu în care distanţarea fizică este greu de pus în aplicare ar trebui evitate.
Ce putem şi ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19
6 februarie 2021
(296 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Elevii vor primi mai multă mâncare în anul şcolar 2017-2018
(8 septembrie 2017)
270 vizualizări
7.733 cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19, in Romania!
(3 noiembrie 2020)
191 vizualizări
2015 vine cu un val de scumpiri pentru şoferi. RCA-ul creşte cu până la 30 la sută
(31 decembrie 2014)
640 vizualizări
Un turist a murit după ce a căzut într-o râpă, în Munţii Piatra Craiului
(16 august 2017)
201 vizualizări
Când începe vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani
(31 mai 2021)
40 vizualizări
Grindeanu: Copiii şi persoanele adulte care suferă de autism au nevoie de susţinerea noastră pentru a se integra
(2 aprilie 2017)
466 vizualizări
Peste 150 de firme româneşti care desfăşoară activităţi de comerţ exterior, victimele unor fraude informatice
(27 august 2017)
438 vizualizări
O lege utilă românilor. Alimentele nu vor mai fi aruncate sau distruse
(14 august 2015)
48 vizualizări
Lista ţărilor din zona roşie. Ce trebuie să faci pentru a evita carantinarea
(3 august 2021)
90 vizualizări
Şapte răniţi, între care o femeie însărcinată şi un copil, într-un accident produs pe DN 1, la Ciolpani
(7 octombrie 2017)
554 vizualizări
3.353 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(15 ianuarie 2021)
81 vizualizări
România, obligată de CEDO să îi achite daune morale unei femei care a ucis un preot în Franţa
(12 octombrie 2019)
78 vizualizări
Directoarea Liceului de Artă din Focşani a demisionat după ce a fost implicată într-un scandal amoros cu un elev
(15 mai 2018)
1106 vizualizări
Condamnaţii îşi vor pierde averile acumulate în ultimii cinci ani anteriori sentinţei
(19 august 2017)
269 vizualizări
Rata şomajului a scăzut
(19 decembrie 2014)
39 vizualizări
Veniturile bugetarilor vor fi îngheţate în 2016. Creşterea salariilor cu 10% rămâne valabilă
(9 decembrie 2015)
282 vizualizări
Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara împlineşte vârsta de 100 de ani
(18 august 2016)
58 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole