Conform unui act normativ oficializat în vară, persoanele care folosesc telefonul mobil ori alte dispozitive ce pot face înregistrăti foto sau video atunci când conduc vehicule vor risca amenzi de peste 1.000 de lei. După cum stabileşte Ordonanţa Guvernului nr. 11/2019, care va intra în vigoare sâmbătă, şoferii vor fi amendaţi dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc.

 

”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, OG nr. 11/2019.

 

Aşadar, peste câteva zile, atât pentru conducătorii vehiculelor pentru care este necesară deţinerea unui permis auto, cât şi pentru cei pentru care nu este necesar un permis auto vor primi amenzi în cazul în care folosesc telefonul mobil sau alt aparat care permite înregistrarea foto/video. Totuşi, amenzile nu se vor aplica în cazul în care vehiculele nu se deplasează. De menţionat este că în calcul nu intră şoferii care folosesc telefonul mobil, spre exemplu, la semafor ori atunci când sunt opriţi.

 

Cât e amenda?

 

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii maşinii se sancţionează cu amenzi de până la 435 de lei şi două puncte de penalizare. Conducătorii auto pot folosi, totuşi, telefonul mobil în timpul conducerii maşini, cu menţiunea ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip ”mâini libere”.

 

De sâmbătă, şoferii care obişnuiesc să butoneze telefonul ori să manevreze orice alt dispozitiv electronic ce poate trimie mesaje sau care poate face poze sau filmări vor risca amenzi de peste 700 de lei şi, în unele cazuri, chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună, notează avocatnet.ro.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro