Se pare că Guvernul României nu reuşeşte să găsească alte măsuri de combatere a coronavirusului decât prin metoda “arestului voluntar la domiciliu”, propovăduită prin ordonanţele militare.

 

Dacă această măsură poate fi considerată justificată la începutul pandemiei, ulterior, când este pus la punct un sistem sanitar apt să asigure prin dotări, măsuri şi personal o reacţie împotriva îmbolnăvirilor, măsurile de izolare socială trebuie limitate pe cât posibil şi lăsată viată socială să îşi continue cursul sub toate aspectele, după un scurtcircuit de două luni.

 

Se pare, însă, că ideea de a ţine românii în case are o varianta şi pe planul liberei circulaţii internaţionale, în spaţiul UE şi nu numai, guvernul încercând să acrediteze ideea că trebuie limitat românilor dreptul de ieşi din ţară !

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis un mesaj românilor care-şi doresc să-şi facă vacanţa în acest an în străînătate, după ridicarea stării de urgenţă.

 

Invitat la postul public de televiziune, Raed Arafat a explicat că situaţia călătoriilor în afara României pe parcursul acestui an este una delicată. El spune că nu s-a luat deocamdată o decizie referitoare la relaxarea măsurilor de trecere a frontierei în scop turistic şi, oricum, multor oameni le va fi teamă să călătorească imediat ce restricţiile vor fi ridicate.

 

„Este posibil să existe o relaxare a călătoriilor în scop turistic, dar tot limitat va fi dreptul de a ieşi din ţară. Eu cred că în primul rând oamenii nu vor călători. Va exista o temere în privinţa acestui virus. Nimic nu este clar deocamdată. Noi am zis că este posibil să avem o revenire a virusului în toamnă, încă nu ştim cum se va comporta, deci oricând poate exista o urcare a numărului de cazuri şi atunci trebuie să fim pregătiţi să luăm măsurile care se impun, adică noi restricţii”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

 

Foto : mediafax.ro