Concursul naţional de Titularizare 2020 a fost suspendat, potrivit unui Ordin de Ministru semnat azi de Monica Anisie, obţinut de Edupedu.ro. Informaţia a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat Luminiţa Barcari.

 

Potrivit Ordinului, toate activităţile programate în calendarul de mobilitate începând din data de 18 iunie, adică de mâine, se suspendă. Ordinul apare cu doar câteva ore înainte ca profesorii să îşi poată depune dosarele de înscriere. Acest document nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

 

Ordinul nr 4549 din 17.06.2020 prevede:

 

”Pe durata stării de alertă instituită pe întreg teritoriul ţării se suspendă organizarea şi desfăşurarea activităţilor prevăzute la punctul I, subpunctele 12-25 din anexa nr 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2020 2021, aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5259/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Reluarea activităţilor, prevăzute la alineatul (1), se va realiza conform unui calendar aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării, după încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul ţării”

 

 

Starea de alertă a fost prelungită pentru 30 de zile, începând de azi, prin Hotărâre de Guvern.

 

Descărcaţi de aici ordinul de ministru care suspendă Titularizarea 2020

 

Titularizarea este angajarea într-o şcoală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât şi la inspecţia la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţie.

 

Proba scrisă a examenului pentru titularizare în învăţământ urma să aibă loc în data de 15 iulie 2020, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare.

 

Calendarul concursului de Titularizare la princtul 12 că prevedea că din 18 iunie încep înscrierile. Conform noului ordin, toate aceste etape se suspendă.

 

Descarcă de aici actualul Calendar: Anexa 2 ordin nr. 4302_21.05.2020 modificare ordin nr. 5.259 mobilitate 2020_2021

 

Edupedu.ro a scris încă de pe 9 iunie despre concursul naţional pentru ocuparea posturilor în sistemul de învăţământ, numit titularizare, şi despre faptul că organizarea acestuia contravine prevederilor legii stării de alertă. În acea zi preşedintele Iohannis a anunţat prelungirea acestei stări de alertă din cauza că nu înregistrăm scăderi ale cazurilor de infectare cu COVID-19. Edupedu.ro a analizat prevederile legale:

 

Legea 55/2020 care reglementează starea de alertă pe teritoriul României prevede la articolul 27, alineatul 3 următoarele:

 

„Pe durata stării de alertă, în instituţiile şi autorităţile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante”.

 

nu permite desfăşurarea concursurilor de angajare în şcoli. Concursul naţional de titularizare este concursul de angajare în sistemul de învăţământ, adică în instituţiile publice de învăţământ. Oficial acesta se numeşte „concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar”.

 

Deja primele etape ale acestui concurs au început pe 29 mai, când lista posturilor a fost actualizată, apoi pe 5 iunie, când pe site-ul minsiterului a fost publicată lista cadrelor didactice titulare care au depus cereri de pretransfer.

 

Potrivit Metodologiei în vigoare pentru Titularizare, aceasta reglementează:

 

condiţiile de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate înînvăţământul preuniversitar;

organizarea şi desfăşurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar;

angajarea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar, precum şi eliberarea din funcţie a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.

Calendarul complet al concursului de Titularizare 2020 poate fi văzut aici.

 

Conform legii 55/2020, etapele care au loc în acest moment legate de concursul naţional de angajare în învăţământ ar putea fi contrare legii.

 

Concret, din 18 iunie începea ocuparea prin concurs naţional a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, potrivit calendarului oficial, iar toate aceste etape sunt acum suspendate:

 

a) verificarea şi afişarea, la sediul inspectoratului şcolar şi pe pagina web a inspectoratului şcolar, a listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs;

 

Termen: 18 iunie 2020

 

b) înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaţilor la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate la inspectoratele şcolare; verificarea şi avizarea dosarelor de înscriere a candidaţilor de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare şi desfăşurare a concursului;

 

Perioada: 18-29 iunie 2020

 

Notă: În perioada 18-29 iunie 2020 pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice titulare a căror reducere de activitate se constată până la data de 28 iunie 2020.

 

c) afişarea pe site-ul inspectoratelor şcolare a datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic a candidaţilor înscrişi la concursul naţional;

 

Termen: 1 iulie 2020

 

d) depunerea, la inspectoratele şcolare, a adeverinţelor de absolvire de către absolvenţii promoţiei 2020/absolvenţii 2020 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic şi corectarea datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic la solicitarea candidaţilor;

 

e) corectarea datelor de înscriere în sistemul informatic, la solicitarea candidaţilor, dacă este cazul;

 

f) organizarea şi desfăşurarea probelor orale eliminatorii la nivelul inspectoratului şcolar;

 

Perioada: 1-9 iulie 2020

 

2. Candidaţii care observă erori în datele afişate informează, în scris, prin poştă electronică, inspectoratul şcolar în vederea corectării acestora până cel târziu la data de 9 iulie 2020.

 

3. În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2020 (ai studiilor medii/postliceale/universitare de licenţă/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în ziua susţinerii probei scrise. Absolvenţii promoţiei 2020 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

 

g) afişarea, pe site-ul şi la avizierele inspectoratelor şcolare, a listei candidaţilor înscrişi, a cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscris(e) la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice, precum şi a rezultatelor la probele orale;

 

Termen: 10 iulie 2020

 

Examenul scris pentru Titularizare, o etapă a concursului de angajare în instituţiile publice de învăţământ, este programat pentru data de 15 iulie, iar starea de alertă ar putea fi prelungită cu 30 de zile, pe baza legii existente, exact până în jurul datei de 15 iulie.

 

În consecinţă, dacă Legea 55/2020 nu va fi modificată, concursul naţional de angajare în sistemul de învăţământ nu va putea avea loc decât după ridicarea stării de alertă.

 

 

Sursa: www.edupedu.ro