Plenul Senatului a adoptat luni cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.
”Este vaccinarea intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii. Vaccinarea a fost a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestuivaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introsuă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000 în AMerica s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple cred că e suficient să vă demonstrez importanţa acestui vaccin care, spre surpinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu dacă aş fi mai mare aş lua măsuri împotriva acesto medici care contestă această vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus senatorul PNL Leon Dănăilă în cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de lege.
Singura modificare notabilă faţă de varianta trimisă de Guvern a fost eliminarea prevederii ca legea vaccinării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a se prevedea însă o altă dată.
Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
”În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.
De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.
Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii.
În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligaţia prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.
”În cazul prezentării unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, se arată în proiect.
Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului.
Comisiile de vaccinare iau în evidenţă copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni părinţii sau ceilalţi reprezentanţi legali ai minorilor care trebuie vaccinaţi, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.
Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată de plenul Senatului
24 octombrie 2017
- citeşte totul despre:
- lege,
- vaccinare,
- amenzi,
- obligatoriu,
- parinti
(86 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
10.108 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(19 noiembrie 2020)
132 vizualizări
Cutremur in Prahova, cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter !
(10 octombrie 2020)
954 vizualizări
Cum îşi păcăleşte Kaufland România clienţii. Sute de români au căzut în plasa de la raft
(14 mai 2021)
47 vizualizări
Cardul de sănătate este din nou blocat
(1 noiembrie 2016)
424 vizualizări
Sindicaliştii ROMATSA au anulat greva
(1 septembrie 2015)
46 vizualizări
Produs toxic, retras din magazinele Kaufland: ”Clienţii sunt rugaţi să nu îl consume!”
(5 mai 2022)
25 vizualizări
Ce este OROSTIM HV, suplimentul alimentar lansat de Institutul Cantacuzino pentru a ne ajuta în lupta cu COVID-19 şi alte infecţii
(3 decembrie 2020)
246 vizualizări
Creşte numărul ucrainenilor care vin în România. Cum arată datele adunate de Poliţia de Frontieră
(2 martie 2022)
26 vizualizări
Procurorul general al României, ploieşteanul Tiberiu Niţu a demisionat
(2 februarie 2016)
421 vizualizări
Patru universităţi din România, în top 800 mondial
(16 septembrie 2014)
71 vizualizări
Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL condamnat la 8 ani şi jumătate de închisoare, s-a predat în Italia la Bologna
(24 februarie 2021)
42 vizualizări
152 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania
(3 iunie 2020)
100 vizualizări
Caz şocant, la Arad: şi-a înjunghiat fosta iubită şi pe fratele ei. Incidentul, LIVE pe Facebook
(5 iulie 2019)
118 vizualizări
Turişti români, testaţi pentru COVID-19 pe Aeroportul din Creta. „Am fost înghesuiţi într-un spaţiu de 50 de metri pătraţi”
(2 iulie 2020)
344 vizualizări
Şofer: ”Tu ştii cine e tata?” Poliţist: ”O puteţi suna pe mama dvs, să vă lămurească”
(23 octombrie 2019)
411 vizualizări
50 de localităţi, fără primar. Preşedintele AEP: Nu se ştie cine ar trebui să iniţieze procedura pentru organizarea alegerilor parţiale
(17 octombrie 2022)
38 vizualizări
ANM a emis COD GALBEN de ninsori în mai multe judeţe ale ţării, timp de 2 zile
(9 martie 2021)
451 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
De 11 ani împreună cu AFI Ploieşti!
Publicat la data de 1 octombrie 2024
-
Cod portocaliu în Prahova si în ale 15 judeţe din tară. Ciclonul vine peste România cu ploi torenţiale şi vijelii
Publicat la data de 29 septembrie 2024
-
Impactul Inteligenţei Artificiale în industria cazinourilor online
Publicat la data de 26 septembrie 2024
-
Cum îţi poţi îmbunătăţi gândirea cu ajutorul jocurilor de strategie „turn-based”
Publicat la data de 7 octombrie 2024