Ministerul Sănătăţii a transmis recomandări legate de vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, arătând că nu s-a stabilit cât timp durează imunitatea dobândită în urma bolii. Persoanele care s-au infectat se pot vaccina după cel puţin 14 zile de la ieşirea din izolare, în cazurile asimptomatice, sau de la dispariţia simptomelor. Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă ar trebui să aştepte 90 de zile până la vaccinare întrucât aceste tratamente pot reduce eficacitatea vaccinului.
"Experţii recomandă vaccinarea şi pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunităţii dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta", arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, duminică, într-o postare pe Facebook.
Astfel, pentru persoanele care s-au infectat înainte de prima doză a vaccinului, specialiştii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puţin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienţii asimptomatici sau 14 zile de la dispariţia simptomelor, pentru cei simptomatici.
Pentru persoanele care au s-au infectat după prima doză de vaccin, specialiştii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puţin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienţii asimptomatici sau 14 zile de la dispariţia simptomelor, pentru cei simptomatici.
De asemenea, persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aştepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea acestuia.
"Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcţie de situaţie", precizează MS.
Sursa: www.news.ro