Din 14 martie românii se pot autorecenza online de pe laptop, desktop, smartphone sau tabletă, pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor. Ce se întâmplă însă cu cei care trăiesc în afara ţării?

 

Trebuie sau nu să se autorecenzeze online românii care nu mai stau în ţară, în condiţiile în care neparticiparea la recensământ este sancţionată cu amenzi? Răspunsul este dat de Ordonanţa de urgenţă nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România.

 

Potrivit articolului 5 din această OUG, fac obiectul recensământului ”persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni”. Deci românii care au reşedinţa în alt stat trebuie să se autorecenzeze online dacă o parte din an au (sau au avut) reşedinţa în România. Ei nu au altă variantă de a participa la recensământ, recenzorii neavând cum să-i viziteze în alte ţări.

 

De asemenea, informaţiile pe care le vor completa în chestionarul de autorecenzare trebuie să fie raportate nu la momentul actual, ci la data de 1 decembrie 2021, considerată momentul de referinţă al recensământului.

 

Ce se întâmplă dacă o parte a familiei locuieşte în străinătate, dar vine în ţară în vacanţă (de pildă, cazul celor plecaţi la muncă în afara ţării)? În acest caz, potrivit site-ului oficial al recensământului, ”doar membrii gospodăriei rămaşi în ţară, la reşedinţa obişnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declaraţi plecaţi pe perioadă îndelungată (pe perioade de cel puţin 12 luni).”

 

Pe de altă parte, cei care sunt în vacanţă în afara ţării în perioada recensământului au obligaţia să participe şi vor indica drept reşedinţă obişnuită adresa la care locuiau la 1 decembrie 2021.

 

Ce se întâmplă cu proprietăţile în care nu mai stă nimeni, deoarece proprietarii sunt în străinătate? Ordonanţa 19/4.02.2020 specifică, la articolul 6, că ”în cazul locuinţelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toţi membrii gospodăriei sunt absenţi, informaţiile privind confirmarea absenţei gospodăriei, precum şi numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă şi câteva caracteristici esenţiale, precum sexul şi vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care deţin aceste informaţii.”

 

Participarea la recensământ este obligatorie, iar cei care refuză riscă amenzi. Nu pot fi amendaţi cetăţenii români care nu au avut reşedinţa în ţară în ultimele 12 luni.

 

 

 

 

sursa: www.wall-street.ro