Noul Cod Rutier 2022. Aceasta este greşeala care te poate costa 725 de lei. Toţi şoferii riscă să primească amendă dacă sunt văzuţi de poliţişti. O banală greşeală făcută în trafic îi poate costa scump. Mulţi nici nu bănuiesc aşa ceva. Despre ce greşeală este vorba, vezi în articolul de mai jos.

 

Codul Rutier 2022. Care este greşeala banală pentru care şoferii pot fi sancţionaţi cu 725 de lei amendă

Conform Codului Rutier 2022, şoferii care au parbrizul, luneta sau geamurile laterale foarte murdare riscă sancţiunea usturătoare. Acestea trebuie să fie curate, pentru a nu restrânge sau chiar obtura vizibilitatea şoferului.

 

Riscul de accident este extrem de mare. Astfel, şoferii auto care nu le păstrează curate pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 860 şi 1.160 de lei.

 

În plus, din maşina oricărui şofer nu trebuie să lipsească trusa medicală, stingătorul pentru incendii şi triunghiurile reflectorizante omologate, stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

 

Lipsa celor enumerate mai sus reprezintă contravenţie şi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 590 şi 725 de lei.

 

Cât este amenda dacă împrumuţi maşina şi aceasta este implicată într-un accident

În plus, noul Cod Rutier prevede că şoferii care îşi dau maşinile prietenilor vor primi o amendă mai mare, fără să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în primele 15 zile, în cazul în care cel care a împrumutat şi condus autoturismul comite o infracţiune.

 

„Dacă îi dai unui prieten maşina ta şi acesta face accident, rişti să plăteşti o amendă de până la 2.900 de lei, fără posibilitatea de a achita jumătate din valoarea sa în termen de 15 zile. Acest lucru se aplică doar dacă refuzi să le dai poliţiştilor datele personale ale prietenului cu pricina”, a anunţat Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

 

Cât este amenda pentru neacordarea de prioritate

 

De asemenea, neacordarea de prioritate aduce cu sine amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, iar dacă se produce un accident, atunci valoarea contravenţiei creşte şi ajunge între 1.305 şi 2.900 de lei.

 

Şoferii români ar putea fi sancţionaţi cu amenzi mai mari îm cazul în care nu plătesc taxa de drum, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. De asemenea, autorităţile iau în calcul plata rovinietei pentru distanţele parcurse, nu pentru perioade fixe.

 

Cât este amenda pentru lipsa rovinietei

Astfel, cine nu-şi cumpără rovinieta poate fi amendat cu până la 275 de lei în, valabil pentru autoturisme. Valoarea ajunge să se tripleze pentru camioane, ajungându-se la o sancţiune de 12.000 de lei.

 

OG 1/2022 care se referă la Codul Rutier mai aduce cu sine şi sancţionarea comportamentului agresiv aş ţoferilor la volan, schimbări la reducerea perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea regulilor de circulaţie şi apariţia unor noi amenzi.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro