În România, au apărut în ultimii ani un număr mare de cămine de bătrâni. Din păcate, condiţiile din multe dintre ele sunt deplorabile, costurile sunt mari şi funcţionează fără autorizaţie.

Conform rezultatelor unei investigaţii iniţiate de Ştirile ProTV, în România, aproximativ jumătate dintre căminele pentru bătrâni funcţionează ilegal. Din păcate, deşi informaţia este confirmată de autorităţi, prea puţini dintre cei care sunt nevoiţi să-şi interneze rudele cunosc aceste detalii de fond. În plus, ajung să plătească sume considerabile, doar pentru a vedea cum se înrăutăţeşte starea de sănătate a bătrânilor în fiecare zi.

Din câte se pare, nu avem cămine de bătrâni, ci mai degrabă pensiuni terminale pentru vârstnicii care nu au parte de niciun ajutor. Fără îngrijire medicală de specialitate şi fără condiţii minime de igienă, multe dintre azilurile private nu fac decât să scurteze vieţile celor suferinzi. În multe dintre aceste locuri, nu se administrează medicamentele şi nu se ţine cont de regimul de hrană al pacienţilor. În plus, de cele mai multe ori, bătrânii sunt sedaţi, ca să nu deranjeze angajatele aflate la locul de muncă. Un raport oficial al statului confirma că 50% dintre centrele private nu respectă legislaţia, dar continuă să fie în activitate.

Există mai multe cazuri de persoane care şi-au pierdut viaţa la scurt timp după internare, după cum poate confirma fiica unei femei decedate de curând. Fiica femeii se plânge că imediat după moartea mamei, i-a fost interzis accesul în cămin. Femeia condamnă şi modul în care i s-a vorbit de cele mai multe ori. În acest caz particular, există fotografii şi materiale filmate care ar trebui folosite în cadrul unei investigaţii. Aparent, încă din primele zile de la internare bătrâna s-a umplut de vânătăi, răni şi escare. Conform unui specialist gerentolog, respectiva degradare fizică poate fi rezultatul lipsei proteinelor din corp.

Descoperirile făcute de reporterii Pro TV au fost relaltate la Ministerul Munci, iar Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială a declanşat o anchetă. A fost deja înmănată şi amendă unui cămin, dar suma de 10.000 de lei a fost aplicată pentru că sediul nu corespunde normelor de prevenire a incendiilor. Din păcate pentru membrii familiilor suferinte, neregulile semnalate de ei nu au putut fi dovedite cu probe.