- Astăzi, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o şedinţă pentru elaborarea HG privind nivelul salariului minim pentru anul următor.

 

- S-au evaluat consecinţele pe mai multe planuri privind impactul acestei creşteri a salariului minim pentru sectorul economic, pentru sectorul public şi, în continuare, se va face o analiză la nivelul modului în care o astfel de măsură trebuie aplicată fără a afecta profitabilitatea companiilor şi fără a determina costuri care nu pot fi susţinute de mediul privat anul viitor.

 

- Principalele direcţii de analiză pentru stabilirea nivelul salariului minim vor avea în vedere o serie de indicatori obiectivi legaţi de activitatea economică, care să răspundă, pe de o parte, nevoii de a creştere a puterii de cumpărare a românilor, iar, pe de altă parte, această creştere să nu afecteze activitatea economică din mediul privat.

 

- În această analiză se va ţine contul de creşterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflaţiei, de indicele de productivitate şi o analiză asupra impactului mai ales în zona sectoarelor economice unde există forţă de muncă preponderent angajată la nivelul salariului minim. Acestea sunt coordonatele în care se face această analiză.

 

- O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor, obiectul este ca acest proiect de HG să fie înaintat în dezbaterea guvernului pentru a fi avizat şi  adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie.

 

- Sunt mai multe scenarii luate în calcul, deocamdată este o HG lăsată în urmă de fostul Guvern, se face o analiză a acesteia, dar se mai discută şi alte scenarii.

 

- Este o urgenţă şi obiectivul Guvernului este ca până la finalul lunii să avem o decizie asumată, astfel încât companiile să-şi facă planurile pentru anul viitor.

 

- Evident vorbim de o aplicare începând cu ianuarie 2020.

 

- Nu am decis cuantumul creşterii salariului minim.

 

- Reducerea contribuţiilor nu a fost luată în calcul în cadrul şedinţei de azi, dar ar putea fi luată în calcul în discuţiile cu partenerii sociali.

 

Despre întâlnirea lui Ludovic Orban cu aparatul de lucru de la Guvern

 

- Ludovic Orban a avut o întâlnire cu aparatul de lucru al Guvernului pentru o evaluare a modului de lucru la nivelul Guvernului şi pentru a identifica măsurile care pot duce la eficientizarea activităţii şi pentru a reduce costurile inutile cu funcţionarea acestui aparat.

 

- În cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate mai multe situaţii care necesită luarea unor măsuri urgente şi care, din păcate, au fost lăsate în mod iresponsabil nerezolvate de fostul guvern, printre acestea aflându-se elaborarea şi adoptarea HG pentru acordarea de despăgubiri pentru judeţele afectate de inundaţii, în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.

 

- Este vorba dspre o despăgubire solicitată de europarlamentarii PNL, care a fost aprobată, dar nu a fost elaborat cadrul legislativ pentru acordarea acestor despăgubiri.

 

- O altă situaţie care denotă o atitudine absolut de neînţeles pentru un Guvern care trebuie să susţină dezvoltarea mediului economic este faptul că, de mai multe luni, Comitetul interministerial pentru aderarea României la OECD este fără coordonare, arătând o lipsă de interes scandaloasă faţă de acest obiectiv. Un obiectiv extrem de important pentru atragerea de investiţii în România.

 

- În acest sens, Orban a cerut elaborarea unui plan naţional pentru a urgenta procedurile în vederea aderării României la acest for internaţional.

 

- Rezultatul acestei reorganizări va fi făcut public după ce se va face analiza despre care vorbim. Sunt fel de fel de comitete şi comisii care au fost făcute să răspundă mai mult unor nevoi politice.

 

- Decizia Guvenului este să facem curat, să rezulte o organigramă suplă şi eficientă.

 

- Sunt mai multe zone unde există nevoia de reorganziare şi de comare a mai multor direcţii şi comitete, dar rezultatele le putem comunica după analiză.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro