Perioada de izolare pentru pacienţii COVID se scurtează, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial. Pacienţii nevaccinaţi şi cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă vor sta 7 zile în izolare, faţă de 10 zile, cât era până acum. Cei vaccinaţi şi cei care au avut boala cu mai mai puţin de trei luni în urmă vor sta doar 5 zile în izolare, faţă de 7 zile anterior.

 

Ordinul de ministru, publicat miercuri în Monitorul Oficial, modifică, printre altele, durata perioadei de izolare pentru bolnavii de COVID, scurtând-o atât pentru cei vaccinaţi, cât şi pentru nevaccinaţi.

 

Potrivit noilor prevederi, traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2 va fi următorul:

 

a) Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

 

b) Pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare.

 

c) Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, şi 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

 

d) Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi vor fi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

 

De asemenea, un test pozitiv la mai puţin de 90 de zile de la anteriorul test pozitiv nu va fi considerat o nouă infecţie, decât dacă simptomele sunt destul de puternice.

 

Persoanele aflate în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiţiei de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, cu excepţia persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă. Dacă persoanele se retestează în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv şi au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecţie, cu excepţia situaţiei în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă.

 

O altă noutate este faptul că, dacă starea pacienţilor monitorizaţi la domiciliu se agravează, ei vor fi îndrumaţi către centre de evaluare pentru a fi trataţi sau internaţi.

 

Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru investigare în centrele de evaluare în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:

 

  • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
  • tuse seacă intensă sau care se accentuează;
  • SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
  • dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
  • dureri toracice la inspirul profund;
  • astenie marcată;
  • mialgii intense.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro