Aleşii au pus gând rău celor care face renovări sau dau petreceri acasă. Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de deputatul USR Matei Dobrovie, dacă zgomotul din locuinţă depăşeşte 30 de decibeli, în intervalul ora cuprins între orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, rişti să primeşţi amendă de până la 1.500 de lei. Cei care vor măsura gălăgia sunt poliţiştii, cu un aparat special, sonometru, potrivit iniţiatorului.
În proiectul de lege este prevăzut că, între orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu poate depăşi 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli. Cei care vor realiza măsurătorile sunt poliţiştii, cu ajutorul unui sonometru.
Iniţiatorul, deputatul USR Matei Dobrovie spune că Legea nr. 61/1991, deşi a suferit numeroase modificări de la data intrării în vigoare şi până în prezent, nu precizează în mod clar modalitatea prin care se realizează constatarea de către agentul constatator a contravenţiilor
Totodată, cei de la USR sunt nemulţumiţi de definirea unor termeni, în lege, precum: “zgomot de mare intensitate” şi „larmă” nefiind susţinută de precizarea numărului de decibeli permis în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora.
Parlamentarul USR mai spune că un alt minus al Legii nr. 61/1991 este dat de lipsa unor mecanisme eficiente de stopare sau de diminuare a tulburărilor produse prin zgomot.
”Propunem sancţionarea recidivei privind contravenţiile rezultate din zgomotul excesiv prin majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor. Prin repetare se va înţelege continuarea acţiunii perturbatoare imediat după aplicarea sancţiunii, reînceperea acesteia în termen de 24 de ore de la aplicarea sancţiunii anterioare sau săvârşirea unei noi contravenţii din această categorie în termen de 6 luni de la data aplicării sancţiunii anterioare”, se mai arată în proiect.
În proiect se precizează că se consideră contravenţie orice depăşire a nivelului de presiune acustică de 30 de decibeli, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, sau prin realizarea de lucrări de construcţii, reparaţii, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepţia lucrărilor care au caracter urgent.
Intervalele orare în care nu ai voie să depăşeşti 30 de decibeli sunt 14,00-16,00 şi orele 23,00-7,00.
Deputatul mai introduce o nouă contravenţie, şi anume tulburarea, fără drept, a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale ori locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează între orele 07,00-23,00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise.
Amenzile se încadrează între 200 şi 1.500 de lei. Iar în cazul repetării contravenţiilor, limitele amenzilor se majorează cu jumătate.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul este obligat să emită norme metodologice privind instruirea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie în domeniul utilizării mijloacelor tehnice de măsurare a nivelului de presiune acustică.
SURSA: Libertatea.ro
Aleşii au pus gând rău celor care fac renovări sau dau petreceri acasă
25 septembrie 2017
(415 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
OMS a declarat oficial PANDEMIE de coronavirus
(11 martie 2020)
663 vizualizări
Senat: Statul să asigure finanţare de bază din 2015 şi pentru învăţământul particular preuniversitar
(5 martie 2015)
252 vizualizări
Zeci de mii de părinţi, elevi şi dascăli au participat la consultarea privind temele pentru acasă organizată de Ministerul Educaţiei
(22 noiembrie 2017)
354 vizualizări
Mii de familii, fără curent electric
(3 decembrie 2014)
295 vizualizări
Peste 150.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi să participe la Evaluarea Naţională, care începe luni
(10 iunie 2018)
92 vizualizări
Superstiţii la sărbătoarea Mucenicilor, ziua în care munca este interzisă
(9 martie 2024)
530 vizualizări
România ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru organizarea celui mai mare curs de resuscitare
(7 aprilie 2016)
280 vizualizări
Dobre: Execuţia bugetară din februarie arată că programul de guvernare e viabil
(29 martie 2017)
483 vizualizări
Ce presupune ziua de doliu naţional
(1 noiembrie 2015)
419 vizualizări
Cum s-au descurcat elevii la prima probă de la Bacalaureat
(19 iunie 2016)
530 vizualizări
Subiecte BACALAUREAT 2017 la română. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat
(26 iunie 2017)
382 vizualizări
Lista ţărilor din „zona galbenă” a fost modficată. Carantina, obligatorie pentru cei care vin din zonele cu risc epidemiologic ridicat
(15 martie 2021)
389 vizualizări
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi acreditat internaţional
(25 iunie 2015)
290 vizualizări
Sorin Cîmpeanu: „E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele”
(14 ianuarie 2022)
13 vizualizări
Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson ar putea avea nevoie de un rapel cu un alt vaccin
(28 iunie 2021)
23 vizualizări
Arafat: Numărul cazurilor a crescut cu 30% în 2 săptămâni. Nu va exista o nouă etapă de relaxare
(9 iulie 2020)
360 vizualizări
Dansatoarele exotice moarte la Constanţa, plânse pe Facebook VIDEO
(6 aprilie 2014)
564 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole