Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a detaşat aproximativ 1.400 de poliţişti, jandarmi şi pompieri care să fie angrenaţi în misiunile de asigurare a ordinii publice şi fluenţei traficului la funeraliile Reginei Ana al cărei trup va ajunge, marţi, la Bucureşti.

Misiunile pe care le vor avea poliţiştii, jandarmii, pompierii şi poliţiştii de frontieră legate de funeralii vor fi coordonate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aceştia vor avea ca obiectiv  asigurarea deplasării fără incidente a cortegiului funerar şi a măsurilor de siguranţă la locul de desfăşurare a activităţilor, inclusiv a asistenţei medicale de urgenţă pentru participanţi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

„În acest scop au fost mobilizaţi aproximativ 1.400 de poliţişti, jandarmi şi pompieri care vor desfăşura în intervalul 9-13 august a.c. misiuni specifice, fiind disponibile şi resurse suplimentare, pregătite în eventualitatea apariţiei unor situaţii deosebite. Poliţia de Frontieră a dispus măsurile necesare pentru facilitarea tranzitului frontierei de stat a tuturor participanţilor la funeralii, inclusiv a demnitarilor români şi străini şi a reprezentanţilor mass-media”, mai arată sursa citată.

La aeroportul Otopeni, Castelul Peleş, Palatul Regal, la Curtea de Argeş şi în localităţile prin care va trece cortegiul au fost dispuşi 960 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, pentru dirijarea circulaţiei vor fi 430 de poliţişti rutieri în misiune. Aceştia vor lua măsuri pentru a asigura deplasarea în condiţii de siguranţă a cortegiului funerar, inclusiv prin însoţirea cu echipaje pe tot traseul şi prin impunerea, acolo unde este nevoie, de restricţii de circulaţie, mai arată Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, cortegiul funerar va fi însoţit de echipaje SMURD care vor acorda asistenţă participanţilor dacă va fi necesar.

O aeronavă Tarom va aduce, marţi, în ţară, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, urmând ca pe parcusul a patru zile să aibă loc ceremonii la Castelul Peleş, la Palatul Regal şi la Curtea de Argeş, unde regina va fi înmormântată. Regele Mihai nu va participa la aceste ceremonii, ca urmare a recomandării medicilor. Vor fi însă prezente patru dintre cele cinci fiice ale cuplului regal, precum şi nepotul Nicolae Medforth-Mills.

Miercuri seară, trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus la Palatul Regal, din Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului. Va avea loc o ceremonie privată, urmând să fie rostită şi o rugăciune catolică susţinută de IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române.

Începând de joi, timp de două zile, între orele 8.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există însă şi condiţii, legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”. 

Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La 11.30 cortegiul mortuar va pleca din Piaţa Palatului şi va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, la ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Slujba va fi oficiată de  IPS Calinic al Argeşului, în prezenţa IPS Ioan Robu.