În ziua în care încă 1.415 români au aflat că au COVID-19 cei mai mulţi de la debutul, crizei sanitare, o analiză făcută de specialişti de la ″Institutul Naţional de Sănătate Publică″⁣ dă fiori.

 

Peste o lună, în România s-ar putea ajunge la peste 2.800 de cazuri noi pe zi, dacă se menţine tendinţa actuală. Numărul zilnic de decese ar putea depăşi 70, iar secţiile de terapie intensivă ar putea fi ocupate la capacitate maximă.

 

În Braşov, zeci de oameni au fost puşi în pericol de un angajat al DSP. Salariatul le-a transmis unor medici de la Ambulanţă că nu sunt infectaţi - deşi, în realitate, amândoi erau pozitivi la testul de coronavirus.

 

Unul dintre doctori a rămas acasă, cu familia, în concediu, dar celălalt a mers la serviciu. A făcut ture şi gărzi şi s-a întâlnit cu mai mulţi pacienţi.

 

Steluţa Coţiu, Ambulanţă Braşov: „Când am sunat, ni s-a transmis că sunt gata patru probe din cele şapte şi că toate cele patru sunt negative, iar, ulterior, luni ni s-a transmis că două din cele patru care iniţial erau negative, de fapt sunt pozitive şi doi dintre colegii noştri sunt pozitivi.”

 

Abia după două zile cineva a descoperit greşeala, iar acum la Direcţia de Sănătate Publică din Braşov are loc o anchetă. Şefii instituţiei încearcă să găsească o explicaţie pentru încurcătură.

 

Andrea Neculau, Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov: „Având în baza noastră de date teste anterioare negative, operatorul care a vrut să dea rezultatul a deschis din greşeală un test mai vechi, care era negativ. Este o eroare umană, se întâmplă la volum mare de muncă, sigur, nu e scuzabilă. Erorile trebuie corectate, ca să nu devină sistematice şi pentru aceasta, procedurile noastre de acum încolo vor fi de verificare dublă a unui rezultat.”

 

În paralel, la Ambulanţa Braşov se face o anchetă epidemiologică. Deja, acolo sunt 9 angajaţi confirmaţi cu COVID-19.

 

În România, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirs a depăşit 65.000.

 

Miercuri a fost înregistrat un nou record: 1.415 cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore şi 43 de decese.

 

Autorităţile din Iaşi susţin că 60 la sută dintre cei depistaţi pozitiv la testele de coronavirus au fost anterior în concediu la mare ori - în mai puţine cazuri - la munte. La nivel naţional nu există o astfel de situaţie.

 

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Nu neapărat turismul în sine este problema, ci modul în care ne comportăm când călătorim, când folosim mijloace de transport în comun, când mergem în zone turistice în care există un număr mare de persoane şi felul în care înţelegem să respectăm aceste măsuri pe care tot le-am spus şi care reprezintă singurele noastre arme împotriva acestui nou tip de coronavirus.”

 

Printre cei ucişi de boală este şi stareţul Mănăstirii Stănişoara din Vâlcea - părintele Arhimandrit Laurenţiu Popa. În vârstă de 66 de ani, acesta a luat boala la sfârşitul lunii iulie, după ce a participat la o întâlnire cu alţi călugări, la Mănăstirea Cozia. Ulterior s-a stins la ″Institutul Matei Balş″⁣. Este al doilea cleric care moare infectat cu coronavirus, după arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Chiar şi aşa, pe unii dintre români, decesele şi numărul mare de îmbolnăviri nu îi sperie.

 

În Coltău - judeţul Maramureş, zeci de oameni au cinstit realizările primarului, în jurul unor mese bogate - fără măşti sanitare şi fără să respecte distanţa de siguranţă.

 

După ce imaginile au devenit publice, Poliţia a început o anchetă, iar edilul urmează să fie chemat şi el la audieri.

 

Prognozele unor cercetători de la Institutul de Sănătate Publică pentru perioada următoare dau fiori. Potrivit specialiştilor, după prima săptămână din septembrie vom avea peste 2.800 cazuri de Covid-19 pe zi, de două ori mai multe ca acum.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro