Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pentru conflict de interese, întrucât în perioada 2008-2012 a aprobat 31 de certificate de urbanism, patru autorizaţii de construire, două avize de oportunitate, două autorizaţii de desfiinţare şi o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de firma deţinută de Falcă şi soţia sa.

Inspectorii de integritate au constatat că sunt indicii că Gheorghe Falcă ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese în exercitara atribuţiilor sale de primar al municipiului Arad, în mandatele 2008-2012 şi 2012-2016.

"În exercitarea atribuţiilor de serviciu, Falcă Gheorghe a semnat şi aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizaţii de construire, două avize de oportunitate, două autorizaţii de desfiinţare şi o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeaşi societate comercială - Pro Arhitectura Arad SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată şi soţia sa deţin calitatea de asociaţi. De asemenea, soţia persoanei evaluate deţine şi funcţia de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad SRL”, a stabilit ANI.

În perioada 2008-2012, când au fost aprobate actele, firma lui Falcă, SC Pro Arhitectura Arad SRL, a dat dividende de 403.000 de lei.

"Astfel, procedura de semnare şi aprobare a documentelor sus-menţionate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât şi pentru soţia acestuia (Ela Falcă, n.r.)”, susţin inspectorii de integritate.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în urma cercetărilor va stabili dacă Gheorghe Falcă va fi sau nu pus sub acuzare pentru conflict de interese.

Potrivit Codului penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Gheorghe Falcă este primar din 2004, în iunie 2016 el câştigând al patrulea mandat consecutiv.