Barcelona este un oraş spaniol foarte sofisticat, caracterizat ca fiind un loc deosebit de interesant datorită istoriei, culturii şi mărimii sale, dar şi cald şi primitor datorită culturii mediteraneene. Frumuseţea Barcelonei impresionează turiştii prin cartierele medievale, dar şi prin ruinele romane care sunt împrăştiate în tot oraşul.

La tot pasul pot fi întâlnite locuri care merită văzute, ceea ce face ca oraşul să fie greu de vizitat în câteva zile. De la muzee la teatre şi de la catedrale la pieţe, fiecare loc merită atenţia vizitatorilor.

Catedrala Sfânta Eulalia are o arhitectură care aparţine stilului gotic. Catedrala este dedicată Sfintei Protectoare a Barcelonei. Catedrala are şi o mânăstire gotică separată. Legenda spune ca Sfânta Eulalia a fost ucisă de romani la vârsta de 13 ani.

Biserica Sagrada Familia sau Sfânta Familie este încă neterminată, deşi se lucrează la ea din 1882. Biserica Sagrada Família are 18 turnuri care-i reprezintă pe cei 12 apostoli ai Mântuitorului, cei 4 evanghelişti, Fecioara Maria şi Iisus Christos -acesta fiind simbolizat de cel mai înalt turn. Biserica are o înălţime de 170 de metri, fiind cu un metru mai mică decât dealul din Barcelona, pentru că Gaudi considera că lucrarea omului nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Barri Gotic este cel mai vechi cartier din Barcelona, cu clădiri şi catedrale în stil medieval. În trecut, cartierul a fost o aşezare romană fortificată. Rămăşitele vechii aşezări romane se pot vedea la Muzeul de Istorie de la Ciutat.

La Rambla, celebra arteră pietonală a oraşului Barcelona, este considerată una dintre cele mai frumoase şi romantice din întreaga Europă. La Rambla se întinde de la Placa de Catalunya până la statuia lui Columb şi este plină de chioşcuri de ziare, standuri, florării şi artişti mimi. Principalele puncte de atracţie din zonă sunt Centrul de Artă Santa Monica, Liceu (Opera), Mozaicul Miro sau Mercat de la Boqueria.

Casa Mila este cunoscută şi sub numele de La Pedrera. Arhitectura clădirii îi aparţine lui Gaudi. Clădirea impresionează cu faţada sa care prezintă anumite ondulări inspirate din valurile oceanului şi crestele munţiilor. Se poate vizita acoperişul care are forme ciudate, podul şi unul dintre apartamente.

Camp Nou este cel mai mare stadion de fotbal din Europa, cu o capacitate de 98.787. Stadionul este terenul propriu al echipei FC Barcelona şi are una dintre cele mai electrizante atmosfere din lume.

Palatul Naţional este o clădire impunătoare, ridicată în anul 1929 pe un deal numit Montjuïc. De pe esplanada palatului puteţi admira panorama oraşului Barcelona. Cladirea adăposteşte Muzeul de Artă Catalană încă din 1934.