Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis recent faptul că adolescenţii şi copiii prezintă un risc mai scăzut decât adulţii în privinţa dezvoltării formelor mai grave de Covid-19. Din acest motiv, reprezentanţii instituţiei fac apel către statele care deţin mai multe doze de vaccin anti-Covid-19 pentru a prioritiza cazurile, reuşind să trimită aceste seruri şi către ţările mai sărace, ale căror categorii de persoane vulnerabile nu au acces la imunizare.

 

Ce reacţii adverse au fost constatate în urma vaccinării

OMS a adus la cunoştinţă, de asemenea, reacţiile adverse mai serioase, manifestate de câteva persoane după vaccinare. Astfel, în rândul unor bărbaţi tineri, au fost constatate inflamaţii la nivelul inimii, afecţiune care poartă denumirea de miocardită, apărută în urma vaccinării cu Pfizer sau Moderna, adică vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Din fericire, această afecţiune nu este una gravă, ea fiind vindecată cu ajutorul unui tratament specific pentru această problemă. Specialiştii susţin că riscul apariţiei miocarditei după vaccinare este mai mic decât al apariţiei în urma infecţiei asociate cu Covid-19.

 

„Întrucât copiii şi adolescenţii au tendinţa de a prezenta forme mai uşoare de boală în comparaţie cu adulţii, cu excepţia cazurilor când se află într-un grup cu risc crescut pentru forme severe de COVID-19, este mai puţin urgent să-i vaccinăm pe aceştia în comparaţie cu persoanele vârstnice, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniul sanitar”, a explicat OMS.

 

OMS a explicat riscurile pe care le pot avea copiii în urma infecţiei cu Covid-19, fiind vorba de simptome prelungite, care poartă denumire „Long Covid-19”. De asemenea, printre cormobidităţile care pot agrava forma bolii la copii se numără obezitatea, probleme medicale preexistente, precum diabetul de tip 2, astmul,dar şi boli cardiace. În concluzie, la copiii cu aceste probleme trebuie luată în considerare prioritizarea vaccinului.

 

OMS susţine prezenţa fizică în şcoli

 

Reprezentanţii OMS au subliniat nevoia imperioasă a elevilor de a avea dreptul la Educaţie, inclusiv pe perioada pandemiei, cu menţiunea necesităţii introducerii anumitor restricţii care să evite transmiterea comunitară.

De asemenea, instituţia a oferit informaţii noi privind modul în care rezervele restrânse de vaccin să fie utilizate, astfel că, se recomandă promovarea campaniilor de vaccinare care au ca şi focus categoria persoanelor vulnerabile.

 

„Întrucât multe regiuni din lume se confruntă cu un deficit de vaccinuri, ţările cu o acoperire ridicată în rândul grupelor de risc ar trebui să prioritizeze partajarea globală a serurilor anti-COVID-19 înaintea vaccinării copiilor, adolescenţilor”, se mai precizează în document.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro