Din ce in ce mai multe cupluri se gandesc la posibilitatea incheierii unui contract prenuptial. O masura mai putin romantica, dar pragmatica, mai ales in vremuri de recesiune economica.

 

1. Contractul prenuptial si legile romanesti

Daca te decizi sa inchei un contract prenuptial, trebuie sa stii ca din punct de vedere juridic, acesta poarta denumirea de 'conventie matrimoniala'. Legea prevede ca drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor sunt guvernate de regimul matrimonial. Daca pana la intrarea in vigoare a noului Cod civil (1 octombrie 2011), fostul Cod al Familiei nu recunostea ca regim matrimonial legal si obligatoriu decat comunitatea legala de bunuri, noul Cod civil da sotilor posibilitatea sa aleaga intre: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

Optiunile sunt limitate la aceste 3 regimuri, sotii neputand combina dispozitiile aplicabile mai multor regimuri matrimoniale sau sa creeze reguli noi la libera lor alegere.

 

Alegerea regimului matrimonial se face prin semnarea unei conventii matrimoniale, care este un contract incheiat intre tine si viitorul tau sot, prin care alegeti un alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale de bunuri.

 

2. Cum se poate incheia o conventie matrimoniala?

Conventia matrimonială se incheie, in mod obligatoriu, in forma autentica, in fata unui notar public (sub sanctiunea nulitatii absolute). Semnarea conventiei in alta forma nu are valoare juridica (este considerata ca inexistenta).

 

3. Cand se poate incheie o conventie matrimoniala: inainte sau dupa casatorie? Si care sunt actele necesare?

Ei bine, conventia matrimoniala se poate incheia atat inainte de casatorie (intre tine si viitorul sot), cat si dupa incheierea casatoriei (daca tu si sotul tau ati hotarat ca doriti schimbarea regimului matrimonial).

Conventia incheiata intre viitori soti presupune ca tu si viitorul tau sot sa mergeti intr-un birou notarial (obligatoriu cu actele de identitate) si sa semnati o conventie matrimoniala prin care se stabileste regimul matrimonial ales.

 

Aceasta conventie, incheiata inainte de casatorie, va trebui depusa la Oficiul Starii Civile odata cu depunerea actelor pentru incheierea casatoriei (cu atat mai mult cu cat in declaratia de casatorie viitorii soti trebuie sa-si declare regimul matrimonial ales).

 

Daca aceasta conventie nu este depusa, sotii vor fi considerati ca fiind casatoriti sub regimul comunitatii legale de bunuri.

 

Daca sotii sunt deja casatoriti, schimbarea regimului matrimonial al acestora nu se va putea face decat dupa cel putin un an de la incheierea casatoriei.

 

Daca te decizi sa inchei o astfel de conventie dupa incheierea casatoriei, ca sa-ti schimbi regimul matrimonial, trebuie sa te prezinti impreuna cu sotul tau in fata notarului public, neaparat cu actele de identitate si cu certificatul de casatorie.

Notarul va interoga Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale pentru a verifica daca cele declarate sunt conforme cu realitatea, iar in functie de dorinta exprimata de voi va proceda la redactarea si autentificarea conventiei de schimbare a regimului matrimonial.

 

4. In baza carei legi se incheie conventia matrimoniala?

Legea care guverneaza conventia matrimoniala este cea care guvernează si casatoria sotilor. Astfel, pentru cetatenii romani, cu domiciliul in Romania, legea aplicabila este Codul civil. In privinta casatoriilor incheiate intre cetatenii romani si cetatenii straini legea aplicabila va fi stabilita de la caz la caz, in functie de regulile dreptului international privat care sunt complexe si care trebuie analizate in functie de elementele specifice.

 

5. Ce-i al meu e si al tau sau numai al meu?

Regula generala este ca bunurile dobandite de oricare dintre soti anterior incheierii casatoriei sunt bunurile lor proprii, de care pot dispune la libera lor alegere.

 

De exemplu, sa presupunem ca tu ai un apartament, dobandit inainte de casatorie. In cazul in care te vei decide sa vinzi acest apartament, banii incasati vor avea tot caracter de bun propriu. Daca cu banii rezultati dintr-o asemenea vanzare vei cumpara un alt apartament (sau orice alt bun), si acest nou apartament (bun) va fi considerat ca bunul tau propriu.

 

Daca unul dintre soti are o locuinta (un apartament) pe care o detine cu titlu de bun propriu (dobandita inaintea sau in timpul casatoriei, insa cu titlu de bun propriu – respectiv prin mostenire, donatie sau cumparare cu bani proprii), iar aceasta reprezinta locuinta familiei, sotul proprietar nu va putea vinde, inchiria sau ipoteca bunul fara acordul expres al celuilalt sot.

 

 

 

 

Sursa: www.elle.ro