Acordarea acestor facilităţi vine şi în contextul accelerării campaniei de vaccinare, Germania fiind singura ţară europeană care reuşeşte acum să vaccineze mai mult de un milion de persoane pe zi. Până acum peste 26 de milioane de germani (34%) au primit deja o primă doză, iar autorităţile intenţionează să administreze vaccin anti-Covid tuturor adolescenţilor cu vârsta de peste 12 ani până la sfârşitul lunii august. Totodată, de la sfârşitul săptămânii trecute autorităţile au decis să permită imunizarea la liber cu vaccinul AstraZeneca a tuturor persoanelor de peste 18 ani, iar rapelul nu va mai fi făcut la 12 săptămâni, ci la patru după prima doză.

 

De asemenea, cetăţenii străini complet imunizaţi sau care fac dovada că au trecut prin boală nu mai trebuie să stea în carantină la intrarea în Germania.

 

Noile măsuri, adoptate în această săptămână de parlament, la propunerea Cabinetului Merkel, vin însă abia după ce a fost adoptat un sistem prin care carantina este introdusă automat în regiunile în care incidenţa epidemică depăşeşte 1 la mie, fără a mai fi nevoie de aprobarea guvernelor locale.

 

Vineri, ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a spus pentru prima dată că al treilea val pare să fi trecut: ”Tendinţa din ultimele săptămâni a fost confirmată. Al treilea val pare depăşit”. Totuşi, spre deosebire de alte ţări europene, Germania nu a stabilit încă un plan de redeschidere a restaurantelor şi barurilor, nici chiar a teraselor. Restricţiile sunt în vigoare de la începutul lunii noiembrie, iar la jumătatea lunii decembrie cancelarul Angela Merkel anunţa măsuri şi mai stricte, respectiv închiderea şcolilor şi a firmelor care nu puteau asigura munca de acasă.

 

Potrivit unui sondaj, 64% dintre cetăţenii germani sunt în favoarea relaxărilor restricţiilor doar pentru persoanele  vaccinate sau vindecate de Covid, în condiţiile în care sunt până acum doar 7 milioane de persoane (sub 10% din populaţie) care au primit ambele doze.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro