17 ţări de pe continent interzic acum sau limitează intrarea cetăţenilor portughezi pe teritoriile lor, din cauza creşterii cazurilor de Covid-19 observate în ultimele zile în Portugalia. Guvernul de la Lisabona intenţionează să răspundă cu măsuri de reciprocitate, scrie Rador citând Courrier International.

 

Revenirea Covid-19 în Portugalia ia o întorsătură diplomatică neaşteptată. „Guvernul ameninţă să riposteze împotriva ţărilor care le interzic portughezilor să intre pe teritoriul lor”, a anunţat „Jornal de Notícias” pe 19 iunie.

 

Pe lângă Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, alte 14 ţări ale Uniunii Europene, în principal cele din nordul şi estul continentului, le interzic acum portughezilor intrarea pe teritoriul lor sau le impun carantină şi testare obligatorie. Motivul? Creşterea îngrijorătoare a cazurilor pozitive la coronavirus de mai bine de o săptămână.

 

În decursul a 24 de ore, au fost identificate peste 430 de noi infecţii, cele mai multe în regiunea Lisabona, singura din ţară care a fost pusă în alertă portocalie de către autorităţile sanitare.

 

Între timp, ministrul portughez al Afacerilor Externe, Augusto Santos Silva, nu apreciază faptul că 17 ţări îi trimit înapoi cetăţenii. Acestea sunt obstacole care, în opinia sa, „contravin” spiritului Uniunii Europene, care a cerut restabilirea libertăţii de mişcare pe 15 iunie.

 

Potrivit ministrului, „Portugalia îşi rezervă dreptul de a aplica principiul reciprocităţii” şi, prin urmare, de a-şi bloca frontiera pentru cetăţenii proveniţi din cele 17 ţări care nu mai acceptă (sau nu doresc) portughezii pe pământul lor. De altfel, Comisia Europeană a fost sesizată să se asigure că nu se comite niciun act de discriminare.

 

„Portugalia a efectuat mult mai multe teste decât majoritatea ţărilor europene”, acţionând astfel „într-o manieră prudentă şi transparentă”, subliniază ministrul, conform ziarului „Jornal de Notícias”. Guvernul portughez consideră că ţara este, prin urmare, o victimă a strategiei sale.

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro