România nu duce lipsă de saline spectaculoase, însă puţine dintre acestea au parte şi de infrastructura necesară pentru a-i convinge pe turişti să le viziteze.

Salina Turda este însă printre excepţii, datorită „schimbării la faţă” de care a avut parte salina între 2008 şi 2010. Acum, reprezentanţii salinei anunţă turiştii că pot vizita o nouă încăpere, superba mină Ghizela.

Încăperea a fost deschisă de joi, în speranţa că turiştii veniţi la Cluj-Napoca pentru festivalul Untold vor da o tură şi până la Turda.

Mina Ghizela se află la o adâncime de 40 de metri şi a fost proiectată în acelaşi sistem ca şi mina Rudolf, însă, în urma închiderii exploatării sării în anul 1932, aceasta a rămas în stadiul de lucrări de pregătire a exploatării, relatează descopera.ro.

Turiştii pot vedea în noua mină făgaşe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, dar şi modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detaşate din masivul de sare. Spectacolul este completat de formaţiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al puţului de acces.

Cei care doresc să viziteze şi mina Ghizela plătesc un tarif de 10 lei, suplimentar celui de intrare. Astfel, în cazul unui adult, vizitatea salinei Turda şi a minei Ghizela va costa 30 de lei.

A patra mină, în curs de amenajare

Salina Turda are patru mine – Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif. Primele trei sunt deschise vizitelor turistice, iar la mina Iosif se lucrează încă.

Salina Turda este deschisă zilnic, între orele 9 şi 19. Trebuie să ştiţi însă că ultima intrare în salină se face la ora 18. Biletele pentru adulţi costă 20 de lei/persoană, pensionarii plătesc 12 lei, iar copiii, elevii şi studenţii – 10 lei. Copiii cu vârste sub trei ani intră gratuit.

Pe lângă vizitarea salinei, turiştii pot încerca şi atracţiile acesteia. O tură cu Roata Mare costă doar 5 lei de persoană, iar o plimbare cu bărcuţa pe lacul subteran costă 10 lei (pentru o călătorie de maximum 20 de minute; în bărcuţă încap max. 3 persoane).

Doritorii pot juca şi minigolf, bowling, biliard sau tenis.