Multe dintre “peşterile marine” sunt celebre în rândul comunităţii scufundătorilor care trebuie să aibă o pereche de înotătoare şi un rezervor de aer pentru a putea explora aceste atracţii, scriu jurnaliştii de la Daily Mail. Cunoscute şi sub numele de grote sau caverne, aceste minuni geologice au apărut în urma acţiunii pe termen lung a valurilor asupra stâncilor de coastă.

Una dintre cele mai spectaculoase caverne marine este Great Blue Hole din Belize. Are un diametru de 984 metri şi o adâncime de 407 metri. Great Blue Hole s-a format în Era Glaciară, cu mii de ani în urmă, odată cu prăbuşirea unei peşteri submarine.

Peştera lui Fingal este principala atracţie a insulei Staffa (Scoţia), o cavernă imensă unde valurile capătă o anumită rezonanţă care l-a inspirat pe Felix Mendelssohn să compună Uvertura Hebridelor.

Formată integral din coloane hexagonale din bazalt, peştera lui Fingal are această dispunere unică datorită modului de depozitare a masei de lavă care s-a răcit şi s-a micşorat apoi, formând pilaştrii supuşi mai apoi acţiunii de eroziune. Peştera are o intrare sub formă de arcadă şi este umplută cu apă de mare. Cu toate acestea, bărcile nu pot intra în ea, vizitarea de către turişti fiind posibilă numai pe jos.

Peşterile de Gheaţă din Insulele Apostolilor, în Lacul Superior din Wisconsin. Atunci când lacul îngheaţă în timpul iernii, acelaşi lucru se întâmplă şi cu peşterile. Turiştii se aventurează în interior pentru a vedea lacurile şi cascadele îngheţate.

O nouă minune a naturii este reprezentată de o „prăpastie litoral”, creată printr-un colaps al unei peşteri subacvatice din Santa Rosa, California. Asemenea trăsături se creează când acoperişul unei peşteri subacvatice se prăbuşeşte din cauza eroziunii.

Pestera Nereo este recunoscută drept casa Omului Bătrân din Mare. Vecinul său este şi mai măreţ: Neptun, zeul mărilor, despre care se spune că a trăit într-o peşteră la 100 de metri distanţă de aceasta.

„Peştera Leilor de Mare” din Oregon este printre cele mai mari complexe de peşteri subacvatice din lume, locuite de numeroase specii de animale maritime, inclusiv lei de mare. Intrarea, din păcate, se face printr-un magazin de suveniruri.