Peştera Valea Cetăţii a fost deschisă pentru prima dată în anul 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa, producând o imensă viitura pe valea Fundata. Bolovanii antrenaţi de aceasta pot fi văzuţi şi acum în lungul văii.

În 1954, un grup de tineri din Râşnov au reuşit să pătrundă în peşteră prin această deschidere.

Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peşterii Valea Cetăţii, în 1958, şi au publicat descrierea şi schiţa peşterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m.

În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviţ[” din Bucureşti topografiază 857 m dispuşi pe 36 m denivelare.

În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. De la această dată, peşteră a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat al diverşilor vizitatori.

Din data de 22.02.2010, aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii a fost atribuită în custodia SC EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. De la această dată, procesul de deteriorare a formaţiunilor rămase neatinse a fost din fericire stopat, începându-se demersurile pentru amenajarea peşterii prin folosirea de tehnologie de ultima generaţie.

Peşteră a fost deschisă spre vizitare, de către public, în Decembrie 2010 după o muncă titanică de restaurare şi amenajare, devenind o atracţie turistică de excepţie.

Pe lângă arcele şi cristalele de calcar şi lăculeţele din interiorul peşterii ceea ce impresionează în acest loc este "Catedrala" cu cei 30 000 de metri cubi ai săi care te fac să te simţi că într-un palat de cristal.

Peştera este amenajata după cele mai noi tehnologii şi oferă o iluminare deosebită care pune în valoare tot ceea ce se află acolo. Drumul până la peştera este destul de abrupt şi pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu mersul pe jos poate că este dificil, dar din loc în loc sunt bănci pentru a vă odihni. Trebuie să mai ştiţi că în interiorul peşterii temperatura este scăzută, între 9 şi 12 grade Celsius iar vizita durează în jur de 20 de minute.

Pe lângă vizita excepţională de la Peştera Valea Cetăţii, cei mai curajoşi se pot da pe tiroliană. Aceasta se află în apropiere de peşteră, iar tariful este de 10 lei de persoană.

Program vizitare Peştera Valea Cetăţii

Perioada Octombrie-Martie : zilnic între orele 10:00 – 18:00

Perioada Aprilie - Iunie : zilnic între orele 10:00 – 19:00

Perioada Iulie - Septembrie : zilnic între orele 10:00 – 20:00

Intrarea în peştera se face la fiecare 30 de minute începând cu ora 10:00.

Tarif vizitare Peştera Valea Cetăţii

Adulţi - 10 lei

Copii - 5 lei

Adulţi grup de minim 20 de persoane  - 8 lei/ persoană

Copii grup de minim 20 de persoane  - 4 lei/ persoană

Concert în Peştera Valea Cetăţii Râşnov

În fiecare sâmbătă de la ora 17:00, în Peştera Valea Cetăţii are loc un concert extraordinar în impozanta sală: Catedrala. Intrarea în peştera se face între orele 16:30 şi 16 :45. Numărul de persoane este limitat la 100. Costul biletului este de 40 de lei, acesta include şi vizitarea peşterii. Biletele se pot procura de la casa de bilete de la intrarea în peştera. 

Foto: Öner Ermiş